Профілактика отруєнь пестицидами
Пестициди інтенсивно увійшли в нашу реальність. Практично кожен з нас, в тій чи іншій мірі, дотичний до цих речовин протягом життя.
Тисячі тонн пестицидів застосовуються у всіх сферах народного господарства щорічно. Звичайно, найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві.
Де найчастіше зустрічаються ці хімічно активні речовини? Це харчові продукти, вода, повітря, одяг, відпочинкові зони, в т.ч. ліси, озера, річки і таке інше. Тисячі тонн пестицидів застосовуються у всіх сферах народного господарства щорічно. Звичайно, найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві.
Враховуючи те, що засоби захисту рослин – це хімічні речовини різного класу небезпеки (від малонебезпечних до високотоксичних) і можуть мати негативний вплив на людський організм та довкілля при їх застосуванні необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки:
-до роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні, жінки-годувальниці, а також ті, хто має медичні протипоказання;
-особи, які проводять хімічний захист сільськогосподарських культур, повинні користуватися засобами індивідуального захисту спецодягом, гумовим взуттям, рукавицями, респіраторами, захисними окулярами. Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту;
-забороняється обприскування рослин препаратами в спекотну погоду.
Недоцільно обприскувати рослини також перед дощем. Не можна
обробляти кущі в період цвітіння;
Не можна проводити хімічні обробки городніх культур, які вживають в їжу у вигляді зелені (цибуля на перо,салат, петрушка, кріп, зелений горошок та інші), крім обробітку їх насіння та грунту до появи сходів.
Важливим заходом профілактики отруєння є дотримання строків
безпечного виходу людей на ділянки, оброблені пестицидами, які є різними для кожного препарату і становлять від 3 до 10 днів.
При суворому дотриманні норм застосування пестицидів у сільському господарстві, санітарних вимог і правил при їх внесенні забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я населення і довкілля.
Для того щоб понизити вміст пестицидів у продуктах, варто враховувати особливості їхнього розподілу в сировині. З огляду на це, треба в першу чергу добре мити плоди, після чого очищати їх від шкірки і всіх зовнішніх частин. У цитрусових, бананів, груш і яблук при очищенні відбувається максимальне (від 50% до 100%) звільнення рослини від пестицидів. Особливо рекомендується очищення від шкірки таких овочевих культур як картопля, огірки і помідори, а також видалення верхніх листків капусти і інших листових овочів.
Отже, пестициди, як фактор ризику, присутній у нашому житті. І наше завдання - максимально оптимізувати використання пестицидів з врахуванням здоров’я нашого та майбутніх поколінь.
В усіх випадках отруєння пестицидами необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.
З питань проведення лабораторних досліджень для визначення залишкової кількості отрутохімікатів в продуктах харчування, воді та ґрунті ви можете звертатися у Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою м. Снятин вул. Кобринських, 20 тел. 2-50-83, 2-52-71.
Здоров’я Вам та Вашим дітям!