A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Сьогодні 22-а річниця загибелі видатного українця В’ячеслава Чорновола

Дата: 25.03.2021 09:54
Кількість переглядів: 591

Сьогодні біля пам’ятної дошки  В’ячеслава Чорновола, голови  Народного Руху України отець-декан УГКЦ Ігор Левицький відправив поминальну панахиду з дня загибелі видатного українця.

Голова РТО «Народний Рух України» Любомир Легенюк та секретар міської ради Любомир Музичка, громадськість міста  поклали квіти до пам’ятної дошки.

Довідково.

25 березня 1999 року за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем загинув В’ячеслав Чорновіл. В'ячеслав Максимович був визначним українським політиком, публіцистом, літературним критиком, діячем руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичним в'язнем СРСР.

В 2000 році В’ячеславу Максимовичу присвоєно звання Герой України (посмертно). Він був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду». Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років. У 1990-1992 рр. — голова Львівської обласної ради. З березня 1990 року - Народний депутат України

Також В’ячеслав Чорновіл брав участь у виборах Президента України у 1991 році, на яких поступився Леоніду Кравчуку. До смерті був головою Народного Руху України. З жовтня 1991 — Гетьман українського козацтва. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень