A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Чи зобов’язаний покупець залишати особисті речі в камері схову у магазині?

 

Законодавством про захист прав споживачів не передбачено обов’язку покупців здавати свої речі в камери схову супермаркетів для реалізації права на здійснення покупок – роз’яснюють спеціалісти управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Насправді покупці не зобов’язані при вході в магазин здавати свої особисті речі в камеру зберігання, оскільки це справа добровільна.

Прийнято вважати, що, здавши сумку, споживач укладає з цим магазином договір про безоплатне надання послуг із зберігання своїх речей. А примушувати покупців до укладення такого договору ніхто не може. Змушуючи здавати сумки, працівники магазину порушують принцип свободи укладення договору, який закріплено в статті 6 та статті 627 Цивільного кодексу України, відповідно до яких сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. А в договорах за участю фізичної особи – споживача, враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.

 Згідно п. 21 постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006р. N 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» суб’єкт господарювання зобов’язаний:

1. Забезпечити доступ споживачів до торговельних об’єктів без здавання на зберігання особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється в таких торговельних об’єктах;

2. Створити умови для зберігання речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об’єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

Працівники магазинів не можуть змушувати покупця при вході в торговельний зал пред’явити придбані в інших місцях товари, а при виході – перевіряти правильність чека й оглядати речі покупця.

При виході з торговельного залу охоронець може попросити показати сумку. Причому сам він робити огляд не має права. Оглядати може тільки працівник поліції й лише в тому разі, якщо покупця підозрюють в крадіжці товару.

Щодо твердження працівників торгівлі, що адміністрація магазину за збереження речей у камерах схову відповідальності не несе, то така заява також не відповідає дійсності.

Статті 950-951 Цивільного кодексу України передбачають відповідальність зберігача у разі втрати або ушкодження речі.

Стаття 951 передбачає відшкодування збитків, завданих поклажодавцеві

1.Збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем:

  • у разі втрати (нестачі) речі – у розмірі її вартості;
  • у разі пошкодження речі – у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.

2. Якщо внаслідок пошкодження речі її якість змінилася настільки, що вона не може бути використана за первісним призначенням, поклажодавець має право відмовитися від цієї речі і вимагати від зберігача відшкодування її вартості.

Враховуючи вищезазначене, повідомляємо споживачам, якщо ви поклали речі в камеру зберігання магазину, адміністрація супермаркету несе повну відповідальність за збереження ваших речей, незважаючи на наявність оголошення про зворотне. Крім того, якщо ваша річ зникла з камери схову магазину, споживач має право вимагати від адміністрації показати йому відео з камер спостереження, оскільки магазин – публічне місце, а це відео не є таємницею.

У разі порушення ваших прав, як споживача, рекомендуємо звертатись із скаргою оформленою відповідно до Закону України «Про звернення громадян» в Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресами:

-  м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. (0342) 51-13-89;

-  Івано-Франківський район с. Підлужжя, вул. Шевченка, 1, тел. (0342) 55-96-17;

-  консультаційні центри  в містах області – контакти за  посиланням;

- за допомогою чат-боту у додатку Telegram – за посиланням @derzhspozhivsluzhba_bot.

 

 

  

 

13 січня 2022 року фахівці Городенківського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області спільно з представниками відділу освіти провели семінар-нараду для керівників закладів середньої освіти та відповідальних за харчування в освітніх закладах Городенківської територіальної громади.

 

В ході роботи наголошено на нормах постанови КМУ від 24.03.2021 року № 305 «Порядок та норми організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», що з 01.01.2022 року є обов’язковою до  виконання.

Під час заходу обговорено особливості нового меню для школярів та дошкільнят, розглянуто примірне меню, запропоноване МОЗ, а також вимоги до організації харчування дітей в умовах  карантину.

 

 

ІНФОРМАЦІЯ  щодо карантинних обмежень, які діють в «червоній» зоні епідемічної небезпеки поширення коронавірусної інфекції COVID-19, в розрізі об’єктів господарської діяльності
 

 

З 30 жовтня на Івано-Франківщині встановлено «червоний» рівень епіднебезпеки

 

27 жовтня 2021 року на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалено рішення про встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території семи областей з 00:00 год. 30 жовтня 2021 року.

Йдеться про Житомирську, Івано-Франківську, Київську, Луганську, Львівську, Хмельницьку та Чернігівську області.

Одразу по тому на Івано-Франківщині відбулись засідання Регіональної комісії з питань ТЕБ і НС та пресбрифінг, в якому взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук, директор ДУ «Івано-Франківський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Руслан Савчук, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський та керівники інших профільних відомств.

Під час даних заходів було повідомлено про введення в області додаткових протиепідемічних заходів, що відповідають «червоному» рівню епідемічної небезпеки, а також закликано громадськість, бізнес та населення краю до суворого дотримання карантинних норм та вакцинації.

Тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу:  з 00:00 год.  30 жовтня 2021 року на Прикарпатті починають діяти обмеження, що відповідають «червоному» рівню епідемічної небезпеки і передбачені постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).

Зокрема заборонено:

  • Згідно п.2-2  Постанови :

1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

9) діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:

- не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;

- не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;

- здійснюється обслуговування покупців без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);

- не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни).

 

  • Згідно п.3-5  Постанови :

  1)* приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки;

2)* приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, крім приймання відвідувачів у закладах, визначених у підпункті 4 цього пункту;

3)* приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

4)* приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

-приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і садивним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;

-торговельної діяльності із здійсненням адресної доставки замовлень;

-провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, прання та хімічного чищення текстильних і хутряних виробів, перукарень та салонів краси за попереднім записом;

-виконання робіт із збирання і заготівлі відходів;

-провадження діяльності з надання телекомунікаційних послуг. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з надання телекомунікаційних послуг, здійснюється за попереднім записом;

5)* приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом;

6)* приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів, крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів;

7)* проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників, заходів з атестації здобувачів, заходів з оцінювання якості освіти;

9)* діяльність ринків, крім продовольчих;

10) відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім здобувачів дошкільної освіти, учнів спеціальних закладів освіти та 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, а також крім закладів освіти, усі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації; чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

14)* робота підвісних канатних доріг;

15) перебування без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно:

на територіях закладів охорони здоров’я та освіти;

в підземних переходах;

на зупинках громадського транспорту;

на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра;

16)* діяльність закладів, що надають послуги з розміщення.

* обмеження, передбачені підпунктами 1-7, 9, 14 та 16 пункту 3-5, не застосовуються за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів, користувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, та організаторів заходу (співробітників закладу, ринку) негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу (відвідування закладу, ринку), або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

 

Організатори масових заходів (весіль) можуть заключати договори з лікувальними закладами області, які мають ліцензію на медичну практику, на проведення обстеження гостей експрес тестами на визначення збудника  коронавірусу SARS-CoV-2 перед початком заходу.

 

Нагадуємо, що в області працюють мобільні робочі групи, до складу яких входять працівники Головного управління Держпродспоживслужби, Головного управління Національної поліції, залучаються представники територіальних громад, котрі забезпечують щоденний (без вихідних) моніторинг шляхом проведення раптових перевірок дотримання протиепідемічних заходів на підконтрольних об’єктах.

Моніторингові відвідування триватимуть протягом всього періоду карантину.

В чергове наголошуємо: перервати ланцюг захворюваності можна лише шляхом дотримання протиепідемічних вимог та вакцинації.  Тож, вакцинуйтесь і заохочуйте щеплення серед колег, родичів та друзів!

 

 

Обережно – кліщі! Застереження спеціалістів Держпродспоживслужби 

           

На Прикарпатті сезон активності кліщів триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні.

Зараз розпочинається весняний пік активності, тож людям потрібно бути обережними та знати, як від них вберегтися і що робити, якщо вони все ж таки присмокталися до тіла.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі – в лісі чи на лузі біля річки. Вони можуть уражати й в приміській зоні та в місті: в парках, скверах, зелених газонах, на садово–городніх ділянках. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами польових квітів, домашніми тваринами, одягом чи речами.

Кліщі підстерігають здобич сидячи на листі нижніх гілок кущів або у високій траві. Лісові кліщі малорухливі і за все життя не проповзають і десяти метрів. Вони підіймаються на травинку або стебло куща на висоту до півметра і терпляче чекають, коли поруч пройде жертва. Не має під собою підстав думка, яка існує в народі, що кліщі нападають на жертву зверху з дерев.  

Як же вберегтися від укусів кліщів?

Збираючись на відпочинок на природі, потрібно одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На голову потрібно одягти хустинку, кепку, капелюх. Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем. Повернувшись додому, слід відразу зняти одяг, білизну, варто все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів. Якщо ви брали зі собою на відпочинок домашніх тварин, то їх теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання.

Добрий результат дає використання засобів, що відлякують кліщів, – репелентів. Але їх слід наносити відповідно до інструкції.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. У цей час він виділяє анестезуючу рідину, яка робить укус майже безболісним, пізніше виникає відчуття болю, свербіння або дискомфорт у місці укусу. Через 2-3 дні у місці присмоктування з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах за рахунок випитої крові. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров.

Що швидше помітите кліща, то легше його видалити. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща, ймовірність зараження збільшується. Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування. Якщо комаха була на тілі менше ніж добу, вірогідність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного періоду при хворобі Лайма становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.

При виявленні на тілі кліща слід звернутись в лікувально-профілактичний заклад для його видалення, адже інфікування людини може відбутися при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції.

Самим ефективним і безпечним способом видалення кліща є використанням пінцета. При самостійному видаленні кліща необхідно дотримуватися наступних вимог: перед витяганням кліща шкіру слід обробити будь-яким антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом (з тупими або заокругленими кінцями) якомога ближче до шкіри і витягти його помірним рівномірним зусиллям, спрямованим суворо вертикально, не застосовуючи жодних викручувальних рухів. Важливо не розчавити кліща. Після видалення кліща місце присмоктування слід змастити розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом.

Особам, яких вкусив кліщ, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або стежити за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу – слід негайно звертатися до лікаря.

 

ЗНАЙ СВОЇ ПРАВА

 

 

18 березня 2021 року проведено онлайн-нараду, в якій взяли участь: заступник міського голови Городенківської територіольної громада Колісник Тарас Михайлович, спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Харук Петро Іванови, Іванишин Роман Ігорович, начальник Городенківської районної Державної лікарні ветеринарної медицини Липка Василь Іванович  разом із головою Громадської організації «Спілка пасічників Городенківщини» Михайлюк Василь Михайлович, головою Кооперативу «Покутська пасіка» Штайнбах Василь Васильович, агроном по захисту рослин Філії ПрАТ «Зернопродукт МХП «Перспектив» Коваленко Олег Володимирович.

У зв’язку з настанням весняно - польових робіт (сприятливих природно – кліматичних умов та відновлення вегетації сільськогосподарських культур) та можливим проведенням обприскування сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та боротьба з бур’янами, тому з метою попередження порушень законодавства, а саме Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про бджільництво», «Про захист рослин» та «Про пестициди і агрохімікати»,  недопущення випадків загрози захворювання громадян, та мініманізаціїотруєнь населення і домашніх тварин, бджіл в 2021 року.

Під час наради було висвітлено та розглянуто питання безпечного застосування пестицидів та агрохімікатів,методи попередження пасічників з метою попередження отруєння бджіл (Приймати міри по охороні бджіл від можливого хімічного токсикозу  ст. 37 ЗУ «Про бджільництво»;Санітарно-захисна зона не менше 300 м.; За 200 м встановлювати  попереджувальні знаки; Не менше, як за дві доби сповіщати населення, старост громади, власників суміжних ділянок, місцеве населення, власників пасік та ЗМІ; Всі роботи з пестицидами проводити в ранкові (до 10) і вечірні години, при швидкості руху повітря, що не перевищує – 3-4 м/с та температурі повітря не вище +22-25 град. С.; Не допускати до роботи працівників без проходження періодичного профілактичного медогляду; Не допускати до роботи працівників без допуску та посвідчення на право роботи пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів працівників; Використовувати асортимент засобів застосування пестицидів і агрохімікатів, норм, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»; Вести господарську діяльність згідно Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»,«Про бджільництво»«Про захист рослин» та «Про пестициди і агрохімікати».)

Рекомендовано старостам громад створити групи у «Viber» (долучити керівників господарств, пасічників, працівників шкіл, садочків, фельдшерсько-акушерський пункт, населення громад. Де керівники сільгосппідприємств, голови фермерських господарств зобов’язуються відображати повідомлення про обробки де чітко вказується:

  • точну дату обробки;
  • територію і культури;
  • назву препарату;
  • форму і методи застосування;
  • ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.

 

Наказ Міністерстварозвитку економіки, торгівлі тасільського господарства України № 338 від 19.02.2021 року «Про деякі питання у сфері бджільництва» в якому окремо прописано:

  • План природного районування бджіл;
  • Порядок видачі ветиринарно – санітарного паспорта пасіки;
  • Порядок реєстрації пасік;
  • Інструкція факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

 

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень