Маркування швидкозаморожених продуктів
09:56 15.01.2025
Маркування швидкозаморожених продуктів
09:56 15.01.2025
Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята
08:06 20.12.2024
Тривожні ознаки поведінки домашніх, свійських і диких тварин
08:40 21.11.2024
Тиждень протидії антибіотикорезистентності
15:33 19.11.2024
Як обрати безпечну іграшку для наймолодших споживачів
16:39 18.11.2024
16:26 18.11.2024
Будьте обережні із дикорослими грибами!
Цієї осені в лісах з’явилося багато грибів, в тому числі отруйних. В жовтні в області зареєстровані випадки отруєнь дикорослими грибами. Тож з метою попередження отруєнь дикорослими грибами, спеціалісти Городенківського відділу Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають наступні рекомендації: ● Варто відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. ● Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів. ● Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила: - збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки; - не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними; - збирайте лише добре знайомі вам гриби; - не збирайте гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали. ● Не куштуйте сирі гриби. ● Перед приготування ще раз огляньте всі гриби, сумнівні треба викинути. ● Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. ● Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. ● Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів системи травлення. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. При появі будь-яких симптомів харчового отруєння: різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!15:02 05.11.2024
На Прикарпатті наступив період високого ризику занесення грипу птиці
12:18 01.11.2024