Будьте пильні, не вживайте гриби в сирому вигляді!
13:46 20.06.2023
Будьте пильні, не вживайте гриби в сирому вигляді!
13:46 20.06.2023
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області ЗАСТЕРІГАЄ!
Внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині спостерігається масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація, велика ймовірність загибелі риби, найближчими днями може скластися в інших постраждалих регіонах країни. Мертву рибу або ту, що вмирає, категорично не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи інші забруднювачі, в тому числі небезпечні хімічні речовини. Наголошуємо, що ймовірність потрапляння в обіг такої «ПРОДУКЦІЇ» значна, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати. Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області будуть проводити моніторингові відвідування операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов’язано з переробкою риби та обігом рибопродуктів, звертатиметься увага на рибопереробних підприємствах на документальне підтвердження простежуваності сировини, дотримання технології виробництва, умов зберігання, забезпечення виробничого контролю готової продукції. Також буде посилено ветеринарно-санітарний контроль за реалізацією риби на агропродовольчих ринках області. Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі! Велику загрозу становлять харчові отруєння та харчові токсикоінфекції. Одну з найбільших загроз може нести ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті. Симптоми ботулізму включають: • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль; • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення; • блювання, запор і здуття живота; • параліч дихальних м'язів. Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів. Наголошуємо: Будьте пильними та дбайте про своє здоров’я!13:57 12.06.2023
Небезпечний арахіс не поступив до споживача
Небезпечний арахіс не поступив до споживачаНа територію області (ТОВ «ЛАСОЩІ ЮКРЕЙН», м.Городенка) поступила партія арахісу в шкарлупі в кількості 15 тонн, що експортувалась з Єгипту (експортер: ASM FOR CONSULTING AND EXPORT AGRICULTURAL PRODUCTS, Egypt). Згідно інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) в продукції виявлено перевищення максимально допустимих рівнів афлотоксинів. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснено заходи щодо недопущення небезпечного продукту до споживача: - видано розпорядження про заборону здійснювати обіг небезпечного харчового продукту; - зобов’язано власника вчинити дії щодо вилучення з обігу небезпечного харчового продукту та недопущення можливості його реалізації, споживання чи використання людиною за призначенням. На виконання розпорядження підприємство уклало договір із спеціалізованим підприємством на переробку неякісної та небезпечної продукції на паливні брикети. На виконання умов зазначеного договору партія арахісу в шкарлупі в кількості 15 тон з перевищеним вмістом афлотоксинів відправлена на переробку.13:56 12.06.2023
13:46 12.06.2023
13:37 12.06.2023
ДО ВІДОМА МЕШКАНЦІВ ГОРОДЕНКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ!
08:39 22.05.2023