A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Чи зобов’язаний покупець залишати особисті речі в камері схову у магазині?

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області ЗАСТЕРІГАЄ!

Внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині спостерігається масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація, велика ймовірність загибелі риби, найближчими днями може скластися в інших постраждалих регіонах країни. Мертву рибу або ту, що вмирає, категорично не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи інші забруднювачі, в тому числі небезпечні хімічні речовини. Наголошуємо, що ймовірність потрапляння в обіг такої «ПРОДУКЦІЇ» значна, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати. Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області будуть проводити моніторингові відвідування операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов’язано з переробкою риби та обігом рибопродуктів, звертатиметься увага на рибопереробних підприємствах на документальне підтвердження простежуваності сировини, дотримання технології виробництва, умов зберігання, забезпечення виробничого контролю готової продукції. Також буде посилено ветеринарно-санітарний контроль за реалізацією риби на агропродовольчих ринках області. Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі! Велику загрозу становлять харчові отруєння та харчові токсикоінфекції. Одну з найбільших загроз може нести ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті. Симптоми ботулізму включають: • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль; • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення; • блювання, запор і здуття живота; • параліч дихальних м'язів. Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів. Наголошуємо: Будьте пильними та дбайте про своє здоров’я!  

13:57 12.06.2023

Небезпечний арахіс не поступив до споживача

Небезпечний арахіс не поступив до споживачаНа територію області (ТОВ «ЛАСОЩІ ЮКРЕЙН», м.Городенка) поступила партія арахісу в шкарлупі в кількості 15 тонн, що експортувалась з Єгипту (експортер: ASM FOR CONSULTING AND EXPORT AGRICULTURAL PRODUCTS, Egypt). Згідно інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) в продукції виявлено перевищення максимально допустимих рівнів афлотоксинів. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснено заходи щодо недопущення небезпечного продукту до споживача: - видано розпорядження про заборону здійснювати обіг небезпечного харчового продукту; - зобов’язано власника вчинити дії щодо вилучення з обігу небезпечного харчового продукту та недопущення можливості його реалізації, споживання чи використання людиною за призначенням. На виконання розпорядження підприємство уклало договір із спеціалізованим підприємством на переробку неякісної та небезпечної продукції на паливні брикети. На виконання умов зазначеного договору партія арахісу в шкарлупі в кількості 15 тон з перевищеним вмістом афлотоксинів відправлена на переробку.  

13:56 12.06.2023

Програма моніторингу організації харчування дітей в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

  З метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області прийнято Програму моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог». Основними завданнями Програми є: - проведення моніторингових обстежень закладів дошкільної та загальної середньої освіти та закладів оздоровлення та відпочинку щодо стану організації харчування та дотримання протиепідемічних вимог; -проведення моніторингових відвідувань закладів дошкільної та середньої освіти та закладів оздоровлення та відпочинку з метою оцінки стану запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках (НАССР) у харчоблоках та їх дієвості та виконання програм лабораторного контролю; - забезпечення контролю дотримання норм харчування в закладах освіти, дитячих оздоровчих та відпочинкових закладах та дотримання вимог під час реалізації буфетної продукції. Протягом 2023 року спеціалістами управлінь та відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено моніторингових обстежень у сфері санітарного законодавства у 439 закладах загальної середньої освіти (71%) та у 208 закладах дошкільної освіти (74%), проведено моніторингових обстежень у сфері безпечності харчових продуктів у 513 закладах загальної середньої освіти та у 239 закладах дошкільної освіти. Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 344 школах та 155 дошкільних закладах та в сфері дотримання харчового законодавства у 465 школах та 209 закладах дошкільної освіти. Основні порушення, які виявлялися при моніторингових обстеженнях: відсутні добові проби, недостатньо холодильного та технологічного обладнання, не укладені угоди на проведення досліджень змивів, денне меню не відповідало погодженому примірному 4-тижневому сезонному, не укладені угоди на проведення дезінфекційних та дератизаційних заходів, не впорядковане зберігання прибирального інвентарю, відсутній перелік постачальників харчових продуктів, наявні порушення гігієнічних вимог, не проваджена чи недієва система НАССР, відсутні докази безпечності харчових продуктів та готових страв (немає угод на проведення періодичного (виробничого контролю), несправні комунікаційні системи, що несуть загрозу забруднення харчових продуктів та інше. За результатами проведеного моніторингу: направлено 208 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 115 керівникам дошкільних закладів, надано 493 рекомендації працівникам харчоблоків, проведено 863 заходи щодо інформаційно-роз’яснювальної роботи серед осіб, відповідальних за надання послуг харчування щодо дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), в яких взяло участь 1328 осіб, проведено 15 нарад, організовано і проведено 9 семінарів, прочитано 23 лекції, проведено 1421 бесіду, 4 виступи на ТБ та радіо, надруковано 7 статей в газетах та на веб-сайтах. Спеціалістами ГУ ДПСС в Івано-Франківській області за 5 місяців 2023 року розглянуто 602 примірних чотиритижневих сезонних меню закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 575 (96%), 27 меню повернуті на доопрацювання, розглянуто 402 примірних меню закладів дошкільної освіти, погоджено 380 (95%), 22 меню повернуто на доопрацювання. Окрім того, розпочато моніторингові обстеження дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які розпочали свою роботу з початку червня 2023 року. В ході підготовки до відкриття закладів Івано-Франківською регіональною лабораторією ДПСС відібрано 12 проб питної води для досліджень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, відхилень не виявлено. Також відібрано 2 проби готових страв на калорійність, 1 пробу готової страви на бактеріологічне забруднення та 10 змивів з обладнання, одягу та рук кухаря для дослідження на санітарно-показову мікрофлору. Станом на 08.06.2023 року проведено моніторингові обстеження 13 закладів відпочинку, в яких перебувають організовані групи дітей, проте не входять в державний реєстр дитячих закладів оздоровлення. При моніторингових обстеженнях виявлено порушення в 3 закладах, в результаті яких надано рекомендації щодо їх усунення.  

13:46 12.06.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень