A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Чи можна успадкувати право на завершення приватизації земельної ділянки?

Дата: 26.11.2021 11:41
Кількість переглядів: 617

 

Спадкування – це процес довгий і делікатний. Звісно, що особи, які втратили близьку їм людину, іноді розгублюються і не знають з чого їм починати процес спадкування. А якщо в процесі виникають ситуації, до яких особа не була готова, то вона й зовсім не знає, що їй робити. Розглянемо одну з таких ситуацій.

Буває так, що особа приходить до нотаріуса, щоб прийняти і оформити спадщину, і тільки там дізнається, що померла особа за життя розпочала процес безоплатної приватизації земельної ділянки, проте з різних причин не встигла завершити дану процедуру та отримати правовстановлюючий документ. За таких обставин у спадкоємця виникає питання, а чи може він спадкувати таку земельну ділянку?

Так в бюро правової допомоги неодноразово звертаються клієнти з запитаннями: «Чи можливо оформити право власності на таку земельну ділянку?», «Як визнати право на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування?» та інші.

Консультацію підготувала Наталія Ходак, головний юрист відділу «Городенківське бюро правової допомоги» Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Почнемо з того, що відповідно до положень статті 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статті 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації земельної ділянки та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця.

Такі правові висновки викладені в листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», Постанови Другої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного Суду України від 30.06.2020р. у справі № 623/633/17.

Отже, для початку таким особам потрібно звернутись до нотаріуса та отримати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (видачі свідоцтва про право на спадщину на відповідну земельну ділянку). Після отримання Постанови нотаріуса необхідно буде звернутися до суду з позовом про визнання права в порядку спадкування – права на завершення приватизації та одержання документа, що посвідчує право власності на землю на ім’я спадкоємця.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до відділу «Городенківське бюро правової допомоги» Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою м. Городенка, вул. Шевченка, буд.69.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень