A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

НАЗК підготувало пам’ятку “ТОП-25 поширених помилок при заповненні декларації”

Дата: 23.02.2022 08:57
Кількість переглядів: 294

Фото без опису
   Щороку до НАЗК надходить близько 800 тис. декларацій. Завдяки аналізу ризиків у деклараціях IT-інструментами ми визначили помилки, яких найчастіше припускаються декларанти під час заповнення документа.
   Щоб уникнути цих помилок у 2022 році, НАЗК підготувало спеціальну пам'ятку, де перераховані найчастіші невідповідності у деклараціях народних депутатів, депутатів місцевих рад та посадовців органів місцевого самоврядування.
   “НАЗК зацікавлене, щоб повна перевірка декларації проходила лише у тому разі, якщо посадовець реально намагається приховати незаконне майно. Впевнені, що, маючи такий перелік, більшість публічних службовців зможе з легкістю уникнути ненавмисних помилок. Натомість недоброчесні посадовці, які використовували, наприклад, позначку “не відомо” для приховання статків, розумітимуть, що таким чином вони не можуть не вказати вартість квартири чи авто, купленого за кошти невідомого походження”, – зазначив заступник Голови НАЗК Роман Сухоставець.

ТОП-5 помилок, яких припускаються посадовці

   1. Не вказують інформацію про об’єкти нерухомості та транспортні засоби, які належать їм або членам сім’ї на праві власності чи користування. Найчастіше забувають про земельні ділянки та автомобілі.
   2.Не зазначають вартість об’єктів декларування.
Наприклад, квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів, цінного рухомого майна (ювелірних виробів, годинників, колекцій та ін.) тощо. При цьому здебільшого інформація про таку вартість відома або могла бути відомою декларанту.
   3.Народні депутати України часто не зазначають вартість цінного рухомого майна у розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)», навіть тоді, коли вона відома, а також необґрунтовано включають речі до складу колекцій без наявності документів, що підтверджують їх придбання (набуття), включення до складу колекції.
   4.Депутати місцевих рад вказують замість посади, за якою виник обов’язок подати декларацію, «депутат», фактичну посаду та місце роботи. Наприклад, директор ТОВ, водій підприємства, пенсіонер чи безробітній.
   5.Посадовці органів місцевого самоврядування у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» можуть не декларувати жодного об’єкта, що використовувався для проживання у звітному періоді.
Не вказують навіть власне місце проживання та місця проживання членів сім’ї.
Нагадуємо, що кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.
У вас залишилися питання щодо подання декларації?
Отримайте роз’яснення в зручному для себе форматі:
онлайн у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/ або у форматі зручного посібника: https://bit.ly/3Ijg9u7
   під час особистої зустрічі з антикорупційним уповноваженим в установі, де ви працюєте. Контакти уповноважених: https://antycorportal.nazk.gov.ua/map/#/
за телефоном Контакт-центру НАЗК: +38(044) 200 06 94
за електронною поштою: info@nazk.gov.ua
через пошук у Telegram-каналі НАЗК: https://t.me/NAZK_gov_ua
   Важливо пам’ятати! Необхідно вказати в декларації належне вам та членам вашої сім’ї майно (на праві власності, володіння та/або користування), а також його вартість. Якщо така інформація не вказана, НАЗК може виявити це завдяки ІТ-інструментам, після чого розпочати перевірку вашої декларації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень