A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Захист прав ромської національної меншини в Україні

Дата: 14.04.2022 09:14
Кількість переглядів: 474

 

На даний час в Україні значна увага приділяється питанням захисту прав, свобод та законних інтересів національних меншин взагалі та ромської національної меншини зокрема, її інтеграції в суспільне соціальне життя.

Представники ромської національної меншини зчаста стикаються з рядом проблем. Зокрема, відсутність у деяких представників ромської національної меншини документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також документів, які підтверджують інші юридичні факти (реєстрацію акта цивільного стану, права власності, реєстрацію місця проживання та інше); проблем у сфері освіти, зайнятості, охорони здоров’я та доступу до соціальних послуг. А також низький рівень правової обізнаності представників ромської національної меншини та обмежений доступ представників ромської національної меншини до правової допомоги, зокрема безоплатної, через необізнаність щодо своїх прав, брак довіри до органів державної влади, які її надають.

Важливим державним документом України щодо захисту прав ромської національної меншини була Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, термін дії якої сплив у грудні 2020 року. Але вже 28.07.2021 р. розпорядженням КМУ № 866-р схвалено нову Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року.

 Метою цієї Стратегії є створення умов для реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, з урахуванням викликів, пов’язаних із складними життєвими обставинами, і прагнень до повноцінної самореалізації в культурному, соціальному, економічному та політичному житті суспільства.

Основними цілями даної Стратегії є:

  • Актуалізація та деталізація статистичної інформації та даних стосовно ромської національної меншини;
  • Забезпечення правового захисту і протидія дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини;
  • Розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини, до якісної освіти;
  • Розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини, до послуг у сфері охорони здоров’я;
  • Підвищення якості житлово-побутових умов осіб, які належать до ромської національної меншини;
  •  Забезпечення працевлаштування і підвищення рівня зайнятості осіб, які належать до ромської національної меншини;
  • Забезпечення соціального захисту осіб, які належать до ромської національної меншини;
  • Підтримка і вивчення ромської культури, мистецтва, історії, мови.

Отже, як зазначила Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, лише через об’єднання зусиль органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій та самих ромських громад, а також вивчення та впровадження кращого досвіду європейських країн можна досягнути суттєвого покращення становища ромів в Україні.

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛКИ У ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧИХ ДОКУМЕНТАХ НА ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень