A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Профілактика вірусного гепатиту А

Дата: 13.05.2022 14:50
Кількість переглядів: 202

     З наближенням літньої пори настав час нагадати про таке інфекційне захворювання як вірусний гепатит А.Актуальне це питання також і тому, що 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з  гепатитом. Хоча останні роки захворюваність на вірусні гепатити щорічно знижується, однак це захворювання залишається актуальним враховуючи значні міграційні процеси в суспільстві через військові дії.

    Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Збудником цього захворювання є вірус. Вірус гепатиту А найчастіше всього попадає в організм людини фекально-оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через  брудні  руки, іграшки,  посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і  мухами. 

  Людина після попадання вірусу в організм захворіє не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення  температури  тіла, загальної слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше у хворого сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу  звернутися до лікаря Тривалість захворювання від 1 тижня до 1,5-2 місяців, а період відновлення іноді затягується до півроку. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з набуттям пожиттєвого  імунітету.  Крім ізоляції хворих аж до одужання, дезінфекції їх речей у вогнищі гепатиту А, встановлюється спостереження за особами, що контактували з хворими протягом 35 днів. Для профілактики гепатиту А є безпечна і ефективна вакцина.

         Для уникнення зараження вірусом гепатиту А необхідно дотримуватись простих правил :

-використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип'ятити не  менше 10 хвилин, дати відстоятися);

-при неорганізованому відпочинку на природі  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану);

-перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

-суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

-якщо ви не хворіли, а їдете в місцевість де є підвищена захворюваність на гепатит А, то краще завчасно отримати профілактичні щеплення проти гепатиту А.

    Якщо Ви захворіли, то не займайтесь самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання терміново зверніться до лікаря.   

      Проаналізувавши захворюваність на вірусний гепатит А за останні 5 років можна відмітити, що з 2017 по 2021роки по Городенківській та Чернелицькій територіальних громадах Коломийського району не зареєстровано жодного випадку вірусного гепатиту А. В той же самий час по Заболотівській та Снятинській територіальних громадах Коломийського району зареєстровано 23 випадки гепатиту А.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень