A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Вірусний гепатит С

Дата: 20.05.2022 09:04
Кількість переглядів: 180

      Серед багатьох захворювань,  які вражають печінку людини лікарі на особливе місце ставлять гепатит  С. Вірусний гепатит С, - це інфекційне захворювання яке викликається вірусом   гепатиту С і вражає як печінку так  і інші  внутрішні органи та тканини(щитоподібну залозу, кістковий мозок та інші). Клінічні прояви гепатиту  С схожі з іншими ураженнями печінки і проявляються в загальній слабкості, швидкій втомлюваності, втраті апетиту і ваги тіла, болі в м'язах та суглобах. В окремих випадках може розвинутись жовтяниця, - коли шкіра та слизові оболонки  приймають жовтий колір. Захворювання досить часто на початку протікає безсимтомно, але нажаль нерідко переходить у хронічну форму. Вірусний гепатит С називають «ласкавим вбивцею» через його властивість маскуватись під інші захворювання. Збудником інфекції є вірус гепатиту С. Джерелом інфекції є як хворі на гостру форму захворювання так і хворі на хронічні форми гепатиту С. Зараження можливе при переливанні інфікованої крові, при медичних маніпуляціях, при нанесенні татуювань нестерильним інструментарієм, а також при використання спільних зубних щіток, бритв, манікюрних інструментів. Також є ризик заразитися при незахищених статевих зносинах, а також існує ймовірність передачі гепатиту С від інфікованої матері до дитини під час вагітності. Період від моменту зараження до появи перших проявів хвороби або інкубаційний період при вірусному гепатиті С складає від 2 тижнів до півроку, але найбільш часто 1,5-2 місяці. Часто при гострому захворюванні у людини може не бути ніяких клінічних проявів, а про хворобу людина дізнається випадково, наприклад коли здає кров, щоб стати донором. Але 70-80% хворих мають хронічну форму гепатиту С, яка крім підвищеної втомлюваності та зниження інтелектуальної працездатності більше ні чим не проявляється. При цьому слід зазначити, що гепатит С є одним з основних чинників розвитку цирозу та раку печінки, які приводять до передчасної смерті пацієнта.

       Профілактика вірусного гепатиту С через відсутність надійної вакцини на сучасному етапі зводиться до забезпечення безпеки донорської крові, переважне використання одноразового інструментарію при проведенні медичних та косметичних маніпуляцій, надійна стерилізація медичного та косметичного інструментарію багаторазового застосування, безпечний секс з використанням бар'єрних засобів захисту(презервативів).

   Проаналізувавши захворюваність на вірусний гепатит С за останні 2 роки можна відмітити, що за 2020 і 2021роки по Городенківській та Чернелицькій територіальних громадах Коломийського району  зареєстровано по одному випадку вірусного гепатиту С. В той же самий час по Заболотівській та Снятинській територіальних громадах Коломийського району зареєстровано 1 випадок гепатиту С у 2020році, тоді як жодного випадку гепатиту С не зареєстровано у 2021році..

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень