Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

«МАМИНА СВІТЛИЦЯ»

Дата: 05.10.2022 11:15
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

   75-річчя Городенківської районної бібліотеки   ознаменувалось ще однією не маловажною подією – в приміщенні міської книгозбірні, при відділі краєзнавства та народознавства, 30 вересня відчинила свої двері щойно створена «Мамина світлиця» - кімната-музей. Облаштована вона, як хата покутського селянина. Це – спроба відтворити інтер’єр і дух житла наших предків.

     Споконвіків чільна стіна хати вважалася священною, закладена  вона образами,цілющим зіллям, квітами. Під образами як і колись, в давнину, стоїть стіл, поруч – куфер (скриня), наповнена хатнім добром: святковим одягом, веренями, дівочим приданим тощо. Друга стіна ж, зберігає «дух поколінь» - численні прадавні світлини, на яких «ясніють» наші предки : зачіски, головні убори, стиль тогочасної ноші навівають нас, нинішніх, на відчуття дотику до славетної минувшини. Попід образами як прототип сучасного дивану, розсівся давній бомбетель, на ньому, при потребі (коли сім’я була багаточисельною) спали дрібні дітки. У кутку «гніздиться» намисник – це шафа для дрібного посуду: глечиків, мисок, ложок, макітри та іншого хатнього начиння.

     Також, основним атрибутом хати має бути куделя, бо це основне заняття для жінок. Довгими зимовими вечорами сходилися жінки, молодиці, дівчата до однієї з господ, влаштовували вечорниці: дівчата і жінки пряли, вишивали, а хлопці їх розвеселяли, або ж грали у флірти.

       Опис експозицій кімнати-музею – лише скромна спроба розширити уяву нашої молоді про нашу історію та етнографію. Зберегти та передати нащадкам усі кращі надбання національної культури, що були виплекані протягом століть українським народом, - ось ідея,  яка надихнула Городенківську міську книгозбірню ім.Л.Мартовича в складний нинішній час створити цей схрон старожитностей.

   «Мамина світлиця» сердечно запрошує всіх бажаючих доторкнутися до колиски роду наших предків!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень