Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

 Обережно, ботулізм!

Дата: 23.11.2022 15:22
Кількість переглядів: 133

   Восени кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. Однак, ці настільки улюблені «делікатеси» можуть бути причиною виникнення смертельного інфекційного захворювання – ботулізму.

   З початку року в Україні від ботулізму постраждало 51 людина. Серед джерел ботулізму були: риба річкова в’ялена та солена – 21, домашні м’ясні консерви – 18, консерва рибна чи з морепродуктів – 4, овочева консерва – 3, грибна консерва – 1, інші продукти м’ясного та рибного походження – 4.

   В Івано – Франківській області з початку 2022 року захворіло на ботулізм 5 осіб. Всі хворі вживали консервований м’ясний паштет домашнього приготування.

   Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному середовищі, та за неправильних умов приготування,  зберігання чи транспортування.

   Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.

  Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно /недостатньо термічнооброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

  Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

   Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

  Щоб вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.

Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • не щільно закриті банки;

-     банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

    Увага! За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

   Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень