Обережно, ботулізм!
Восени кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. Однак, ці настільки улюблені «делікатеси» можуть бути причиною виникнення смертельного інфекційного захворювання – ботулізму.
З початку року в Україні від ботулізму постраждало 51 людина. Серед джерел ботулізму були: риба річкова в’ялена та солена – 21, домашні м’ясні консерви – 18, консерва рибна чи з морепродуктів – 4, овочева консерва – 3, грибна консерва – 1, інші продукти м’ясного та рибного походження – 4.
В Івано – Франківській області з початку 2022 року захворіло на ботулізм 5 осіб. Всі хворі вживали консервований м’ясний паштет домашнього приготування.
Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному середовищі, та за неправильних умов приготування, зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно /недостатньо термічнооброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Щоб вберегтися від ботулізму:
1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.
Це:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- не щільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Увага! За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!
Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!