A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Кредитні зобов’язання військовослужбовців

Дата: 28.11.2022 15:29
Кількість переглядів: 134

Нині серед військовослужбовців і ветеранів багато тих, хто свого часу брали кредит, як готівковий, так і на певні споживчі цілі. Що робити, якщо вчасно не встигли повернути такий борг? Як не сплачувати штрафні санкції та відсотки? На цю тему консультує директор Кельменецького місцевого центру з надання БВПД Юлія Олійник.

За Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» фінансовим установам на час воєнного стану та 6 місяців після його закінчення заборонено стягувати заборгованість з військовослужбовців та турбувати їх родичів.

Важливо! Ця заборона стосуються не тільки банківських установ, але й усіх кредитних організацій, у тому числі, МФО, ломбардів, кредитних спілок, лізингових компаній та інших юридичних осіб та фізичних осіб, які надають фінансові послуги.

   Військовослужбовці мають право на звільнення від сплати:

– відсотків за користування кредитом;

– штрафів, пені, страхових виплат.

    Отже, як діяти військовослужбовцю, якщо вимагають погасити кредит?

Надати банку або іншій кредитній організації документи, які підтверджують, що він має право на пільги, тобто має належність до захищеної категорії.

     Документи, які підтверджують належність до категорії захищених осіб:

– військовий квиток зі службовими відмітками у відповідних розділах (окрім розділу «Зброя»);

–   посвідчення учасника бойових дій;

– довідка про проходження військової служби за контрактом, яку можна отримати безпосередньо у військовій частині (форма 5);

– для резервістів – витяг із наказу або довідка про зарахування до військової частини, обидва документа можна отримати в своїй військовій частині;

–  посвідчення інваліда війни;

Для членів сімей військовослужбовців, які загинули чи померли –  посвідчення члена сім’ї загиблого.

Для осіб, які перебувають у полоні, осіб з якими втрачено зв’язок, осіб зниклих безвісти, для членів сімей військовослужбовців, які зникли безвісти – це має бути інформація, надана державним підприємством, яке виконує функції Національного бюро.

Надалі кредитор зобов’язаний перерахувати суму кредиту з урахуванням того факту, що деякий час відсотки нараховувалися незаконно. Актуальну суму повідомляють клієнту будь-яким погодженим способом.

Всі кошти, які сплатив військовослужбовець за користування кредитом (відсотки, штрафи та пеня) – підлягають обов’язковому поверненню.

Якщо ви втратили належність до захищеної категорії – зобов’язані повідомити про це кредитодавця протягом 30 календарних днів з дня втрати належності.

Якщо фінансова установа порушує ваші права, напишіть скаргу на ім’я керівника такої установи з переліком порушень. Якщо це не допомогло, зверніться до Національного банку України тел. 080 505 240.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до сектору «Городенківське бюро правової допомоги» відділу БПД Коломийського МЦ з надання БВПД за адресою: м. Городенка, вул. Шевченка, 69 та за номерами телефонів: (034)30 2-11-15, (096)1685015.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень