A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Шукаємо кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі

Дата: 20.02.2023 14:32
Кількість переглядів: 89

   Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Коли дитина оточена любов’ю, відчуває сердечне тепло і турботу батьків, на світ дивиться радісними очима – у неї щасливе дитинство. Та є малюки, які позбавлені цього почуття і зростають без атмосфери любові, родинного затишку. І кожна така дитина чекає, що одного дня добрі, лагідні люди заберуть її у свою сім’ю…
   Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все актуальнішою та болючішою темою, але завдяки політиці нашої держави, пріоритети надаються не збільшенню кількості інтернатних закладів, а розвитку сімейних форм виховання дітей: усиновленню, опіці/піклуванню, створенню прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.
     На даний час на території Городенківської територіальної громади функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому проживає і виховується 7 дітей-вихованців, та 1 прийомна сім'я, в якій проживає та виховується 1 прийомна дитина та 1 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
   Що ж таке прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу?
  Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
    Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування для забезпечення сімейним вихованням та спільним проживанням. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 дітей, враховуючи рідних дітей.
     Прийомні батьки, батьки-вихователі є законними представниками прийомних дітей в установах та організаціях, несуть персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток прийомних дітей, дітей-вихованців.
    Фінансування прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету. Прийомним батькам, батькам-вихователям щомісяця виділяються кошти на харчування прийомних дітей, придбання для них одягу, взуття, м’якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок тощо.
З 1 січня 2020 року в Україні збільшено виплати для сімейних форм виховання дітей. Так згідно з постановою Кабінету Міністрів, із 1 січня 2020 року підвищено розміри державної соціальної допомоги з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, а для дітей з інвалідністю – з 2 до 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. Це зроблено з метою підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях, у дитячих будинках сімейного типу.
    Крім того підвищився розмір грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам: із 70% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку за кожного дитину-вихованця та кожну прийомну дитину, до 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.
   Після збору та подачі всіх необхідних документів кандидати в прийомні батьки/батьки-вихователі проходять навчання на базі обласного центру соціальних служб. Найбільш сприятливий прогноз хорошого функціонування прийомної сім`ї буває у випадках, коли батьки беруть дитину, тому що хочуть її любити, піклуватися про неї, дати їй сім`ю, підготувати її до дорослого життя. Якщо у Вас саме такі мотиви, то завдяки Вам може з`явитися прийомна сім`я, здатна замінити дитині втрачену біологічну сім`ю. Якщо Ви можете подарувати дитині тепло материнських рук, лагідну посмішку та надійне татове плече, прийміть дитину у свою родину.
     Якщо Ваше серце наповнює любов до дітей та бажаєте, щоб Ваш дім наповнився дитячим щебетом, маєте бажання взяти у свій дім на виховання та спільне проживання дитину-сироту або ж дитину, позбавлену батьківського піклування, дарувати їй свою батьківську любов та турботу, створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, за детальнішою інформацією звертайтеся до Служби у справах дітей Городенківської міської ради за адресою: вул. Тараса Шевченка, 77 м. Городенка.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень