A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

«Замкнені всередині себе»

Дата: 30.03.2023 13:17
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

    Щорічно 2 квітня відзначається Всесвітній День розповсюдження знань про аутизм. Цей день встановлений Генеральною асамблеєю ООН 18 грудня 2007 р. (резолюція №A/RES/62/139)

     Мета цього дня – інформувати суспільство про проблеми аутичних дітей, наголосити про необхідність допомагати людям, що страждають від невиліковного захворювання та підвищувати рівень їх життя. З кожним роком кількість осіб з аутизмом катастрофічно збільшується, аутизм не знає расових, національних або соціальних меж. На сьогодні аутизм зустрічається частіше, ніж сліпота і глухота разом узяті. Тому аутизм названо епідемією ХХІ сторіччя, одним із загрозливих діагнозів, так само, як СНІД, цукровий діабет та рак. Резолюція ООН покликана привернути увагу світової громадськості до аутизму як вельми поширеної недуги, що впливає на життя мільйонів людей на планеті. ООН закликає держави вживати всіх необхідних заходів для розповсюдження знання про аутизм, сприяти ранньому діагностуванню та втручанню у розвиток хвороби.

    Крім того, метою відзначення Міжнародного дня розповсюдження інформації про аутизм є приділення особливої уваги людям з аутизмом як особливим членам суспільства.     Найвідомішим символом Дня є стрічка із зображенням різнокольорових частинок пазла, яку громадські організації, що присвячують свою діяльність цій проблемі, закликають одягати 2 квітня на знак обізнаності та уваги.

   Ще один символ WAAD – блакитний колір, тож блакитні речі згодяться замість стрічки.

     Аутизм - це не вирок, це всього лише діагноз, своєчасне визначення якого в більшості випадків допомагає вчасно розпочати процеси реабілітації і адаптації. Аутизм -це розлад, який виникає внаслідок порушення розвитку дозрівання синоптичних зв’язків в головному мозку зростаючого організму дитини. Цей розлад характеризується вираженим і всебічним дефіцитом спілкування і соціальної взаємодії, досить обмеженими інтересами, а також часто повторюваними діями. Гостроту цих ознак можна визначити вже у віці до трьох років. Захворювання має генетичний характер і його основні причини поки не відомі науці, однак своєчасна реабілітація дитини з ранніх років його життя дозволяє у багатьох випадках домогтися впевнених результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повноцінному життю.

     Як стверджують сучасні наукові дослідники, багато мислителів та художників людства страждали легкою формою аутизму – аномалії психічного розвитку, що характеризується розладом контакту з навколишнім світом. Деякі вчені вважають, що одна із форм високо функціонального аутизму, відома як синдром Аспергера, може бути напряму пов’язана з геніальністю. Так, британський професор Майкл Фітцжеральд стверджує, що такі великі люди, як Альберт Ейнштейн, Ісак Ньютон, Джордж Оруел, Герберт Уелс, Моцарт, Кант і багато інших мислителів мали легку форму аутизму.

    Як зазначають інші науковці, згідно зі статистикою, різні форми аутизму зустрічаються в кожної сотої людини, але при цьому більшість форм не є небезпечними і не заважають людині стати повноцінною й навіть успішною в соціальному житті.

    Кількість дітей, яким діагностують розлад аутистичного спектру, в Україні та за її межами невпинно росте. Людину з аутизмом важко ідентифікувати за зовнішніми ознаками. Нетипова поведінка, притаманна аутистичним розладам, часто сприймається як педагогічна або батьківська занедбаність. А подальша реакція може спричинити глибоку психологічну травму дитині або людині з аутизмом.  Тому дуже важливо інформувати суспільство про проблеми аутизму та особливості спілкування з людьми, які мають розлади аутистичного спектра (#РАС). ‼

     Якщо Ви батьки, рідні, вчитель, вихователь, соціальний працівник, або просто людина, яка знається у цій темі і може надати консультацію, розкажіть про це світові. Таким чином вдасться не тільки підтримати людей з аутизмом та зруйнувати існуючи стереотипи, а й допомогти тим, хто вперше зіткнувся з діагнозом.

   З метою формування суспільної думки, дружньої до людей з аутизмом, комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Городенківської міської ради виготовила спеціальні інформаційні буклети та закликає всіх жителів громади на знак підтримки людей з РАС, одягнути щось блакитне 2 квітня!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень