Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

БЕРЕЖІМО ПЕРВОЦВІТИ!!!

Дата: 15.02.2023 09:15
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

    З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі – первоцвіти. Це безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Весна! Пора року, яку ми з нетерпінням чекаємо. Але найбільше тішить око розмаїття перших весняних квітів. Безлисті ліси уже встеляють килими з білих, як краплинки молока, підсніжників, витончених золотистих зірочок, мініатюрних пролісків, подібних до синьо-фіолетових іскринок, духмяних червоно-фіолетових дзвоників медунки. Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

   З метою збереження ранньоквітучих видів рослин, кожного року в області проводиться екологічна акція “Первоцвіт”. Завдання природоохоронної акції – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин та спрямувати їх зусилля на практичні дії, щодо  захисту первоцвітів.

   Слід пам’ятати, що, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України” та згідно з вимогами ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

   Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого,  і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого. Звісно,  штрафні санкції  не збережуть природу та не відшкодують шкоду завдану навколишньому природному середовищу так, як свідома турбота кожної людини, її конкретні дії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень