A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Порядок прийняття спадщини: нові зміни

Дата: 30.06.2023 15:16
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

   Спадкування - це перехід прав і обов'язків від спадкодавця до спадкоємця. Спадкування може відбуватися за законом або за заповітом. Якщо заповіту немає, то спадкоємці мають право успадкувати права та обов'язки за законом. У законодавстві визначено п'ять черг спадкування за законом. І в разі, якщо спадкоємців певної черги немає, право спадкування переходить до спадкоємців наступної черги.

   До першої черги належать діти, чоловік чи дружина, батьки. Кожен із цих спадкоємців має право на рівну частку в майні спадкодавця, все ділиться порівну між зазначеними особами. Друга черга — рідні брати й сестри, баба та дід. Третя — дядько й тітка спадкодавця. Спадкоємцями четвертої черги є особи, які проживали разом зі спадкодавцем протягом останніх пʼяти років та спільно провадили господарство. Найчастіше це стосується людей, які не встигли оформити свої стосунки юридично й мешкали в так званому цивільному шлюбі. П’ята черга спадкування за законом включає утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї, а також інших родичів до шостого ступеня споріднення.

   На початку повномасштабної війни уряд ухвалив постанову № 164, яка на час воєнного стану, проте не більше, ніж на чотири місяці, збільшила терміни для прийняття спадщини. Відповідно до рішення, до загального шестимісячного терміну від смерті спадкодавця на прийняття спадщини додали ще чотири місяці. Тобто загалом на отримання спадщини відводилось 10 місяців.

   Проте у травні 2023 року Кабінет міністрів України  ухвалив постанову № 469, яка набуває чинності через місяць з дня офіційного опублікування документа тобто з 19 червня поточного року та  скасовує вищевказаний пункт. Терміни для прийняття спадщини тепер обраховуються за довоєнними правилами - шість місяців з моменту відкриття спадщини, згідно зі статтею 1270 Цивільного кодексу.

  Отже, з 19 червня всі питання, пов'язані зі спадщиною, потрібно знову розв'язувати протягом шести місяців, як було до війни, а не десяти місяців.

    Консультацію підготувала Галина Мандрик, головна юристка сектору «Городенківське бюро правової допомоги».

  Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень