A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Фахово-інформаційна поїздка «Розвиток сільських територій на прикладі Федеральної землі Баварія – пропозиції для України»

Дата: 28.07.2023 14:06
Кількість переглядів: 263

Фото без опису

В рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» відбулася фахово-інформаційна поїздка «Розвиток сільських територій на прикладі Федеральної землі Баварія – пропозиції для України» представники Городенківської громади, заступник міського голови Тарас Колісник та головний спеціаліст відділу проєктів, міжнародного співробітництва, молоді та туризму Тетяна Гамула, мали можливість презентувати Городенківську громаду для німецьких колег. 

 Фото без опису

Проект АПД спільно з німецькою стороною  підготували насичену програму візиту, в рамках якої презентували діяльність державних установ Баварії таких як Міністерства сільського господарства та районних управлінь,  досвід муніципалітетів та їх співпрацю з мешканцями, приклади діяльності фермерських господарств та розвиток туризму.

  Фото без опису

Приємно вразило, що практично на всіх державних установах, у великих містах та невеликих громадах в підтримку України висіли стяги нашої держави.

 Майже на всіх будинках є сонячні панелі, по дорозі, проїжджаючи Баварію, стоять вітрогенератори. Країна переходить “на зелену енергетику” та поступово відмовляється від викопного вугілля та газу, натомість використовуючи біогазові установки, для яких спеціально вирощують кукурудзу.

Фото без опису

Насамперед нас зустріли в Міністерстві продовольства, сільського господарства та лісового господарства Баварії, де пані Хуберта Боку розповіла про особливості земель Баварії. Цікаво, що  території Німеччини - це землі Баварії. 90% території сільськогосподарські землі та ліси, в тваринництві переважає молочне виробництво та його переробка. Основні доходи населення з сімейних ферм. Основними викликами є збереження сільськогосподарських земель, які втрачаються через будівництво доріг та житлового фонду. В сільському господарстві працюють майже 940 000 осіб. Ступінь забезпеченості молоком – 100%, сиром – 150% та м’ясом – 120%. Велика увага приділяється професійній освіті в аграрній сфері.

Фото без опису

Зустріч у управлінні сільського господарства та сільського розвитку Верхній Пфайц. Відомство регіону  обслуговує 120 громад, річний бюджет 22 000 000 євро, 4 департаменти, 150 працівників. Серед основних питань діяльності - консолідація земель, геодезичні роботи, реалізація проектів з муніципалітетами, прокладання широкосмугового інтернету та діджиталізація. Саме сюди громади звертаються з пропозиціями щодо реалізації проектів.

Найактуальніші теми:

 -  консолідація земель (це взагалі тема номер 1 для громад, які ми відвідували) для проведення протиповеневих заходів, оновлення та реструктуризації лісів (приватні ділянки лісів настільки роздріблені, що можуть мати ширину 1 дерева!) для нормального розвитку лісового господарства у співробітництві з екологічними організаціями.

- оновлення села, а саме: розбудова інфраструктури, створення громадських просторів, покращення сільської екології, громадське забезпечення, ліквідація або оновлення покинутих будинків, щоб запобігти зменшенню сільськогосподарських площ, поновлення життя в селах, в їх центрах.

- поводження з проточними водоймами – покращення якості води, естетичний стан, відмова від хімічних добрив на користь натуральних та зниження рівня нітратів у грунтових водах.

- зменшення забудови сільськогосподарських земель. В Баварії забудовується за день 11 га, а ціль, щоб 5 га, тому баварський уряд запровадив програму про підтримку внутрішнього розвитку, щоб не виходили за межі села, тому громади отримують підтримку, якщо купують або перебудовують вже існуючі будинки. 

Фото без опису

Цікаво, що муніципалітети та землі підтримують програми збереження приватних садиб, які мають значення для села. Фінансують власників для модернізації будинків або зміни та оновлення саду. 

Зараз реалізуються 65 проєктів у 32 громадах на загальну суму 43 млн. євро. серед них:

- проєкт пов'язаний з охороною ґрунтів та запобігання ерозії, запобігання потрапляння у воду шкідливих речовин, картографування територій змивання родючих грунтів;

- створення протиповеневих ставків, який виконує декілька функцій – енергетичну, туристичну та протиповеневу. 

- зменшення викидів СО², з цією метою викупили 55 тис. га земель, які колись були болотами для їх заводнення та відновлення – для цього виділено 26 млн. евро.

 Під час поїздки відвідали Школу сільського розвитку в Тірхауптені, яка має  цікаву історію, оскільки розташована в приміщенні монастиря бернардинів кінця ХVIII століття, який був викуплений муніципалітетом у церкви. Ідея школи – об'єднання різновікового населення для розвитку сільського господарства, створення громадської майстерні для розвитку муніципалітету. Пізніше Школа стала місцем для проведення навчань для громад з різних куточків Баварії.

Основна мета Школи – це інтегрований сільський розвиток та міжмуніципальне співробітництво. Об’єднуючись громади утворюють орган для розвитку громад та розробляють спільну Стратегію інтегрованого розвитку. Громади залучають активне населення для розвитку своїх регіонів, мають регіональних проектних координаторів. 

108 проєктів інтегрованого сільського розвитку зараз діють в Баварії серед них: вирішення демографічних проблем, ландшафти, с/г, базове забезпечення, інфраструктура, вода, енергетика.

Фото без опису

Далі наш маршрут проходив через місто Тріздорф, де ми мали можливість попрацювати в університеті прикладних наук Вайенштефан-Тріздорф. Впродовж кількох днів ми мали можливість вивчати сталий розвиток територій, розглянули цілі консолідації земель, приклад створення туристичної привабливості, відновлення сіл через інтегрований сільський розвиток та програму ЄС “Лідер”.

 Познайомилися з діяльністю організації АОВЕ, яка об'єднує  9 громад, що працюють разом вже 30 років. Основна ідея організації просування інтегрованого сільського розвитку. Внески громад, залежать від кількості населення. Для проектів також шукають додаткові джерела фінансування. 

Фото без опису

Проект "Старіти вдома" – старші люди відвідують ще старіших людей. Створено консультаційно-організаційного центр, забезпечується прибирання, сервіс компаньйонок. Надаються дотації на перебудову житла для потреб старіючого населення. В рамках проекту існує  широкий спектр пропозиції, наприклад, навчання, заходи для літніх людей, навчання кінестетиці.

  Муніципалітети в тій частині Баварії, де ми були, переважно маленькі від 2000 до 5 000 тис. населення. Всі вони різні, але реалізують подібні проекти – протиповеневі заходи, створення місць для зустрічей різновікового населення, підтримка місцевих об’єднань та ініціатив, розвиток сільських магазинів та підтримка місцевого виробника, оновлення водопостачання та реконструкція очисних споруд, відновлювальні джерела енергії та розвиток туризму, ремонт садочка та басейну.  Що цікаво, населені пункти маленькі, але багато фермерських господарств та об’єднань громадян, які реалізовують ініціативи. І ще там зовсім немає безпритульних тварин, і нас щиро не розуміли – як то, тварина може бути безпритульною.

Фото без опису

Навіть у малих населених пунктах зберігають Добровільні пожежні команди, які постійно підтримуються та доукомплектовуються, а сама ДПК є не тільки службою порятунку, але і місцем зустрічей та свят. В одній із пожежних команд муніципалітету Вальдтурн (3000 мешканців) понад 60 добровольців, 4 сучасні пожежні машини, машина швидкої допомоги та все необхідне обладнання.

Також вразило те, що у більшості громад є тільки заклади початкової освіти, а до середньої школи їздять спеціальним автобусом. У системі навчання – дуальна освіта, як приклад,  до нашої делегації у Вальтурні приєднався стажер, який впродовж 6 місяців працює в муніципалітеті, наразі він на рівні зі всіма пише проекти, бере участь у заходах та готує звіти. І цікаво, що йому подобається стажування, але в майбутньому він планує стати фермером та працювати з батьком на їх фермі. 

  Щира подяка колегам із «Німецько-український агрополітичний діалог» за якісно сплановану навчальну програму та за сприяння в налагодженні співробітництва між нашими муніципалітетами, а німецьким громадам за підтримку України та готовність ділитися досвідом.

Головний спеціаліст відділу проєктів, міжнародного співробітництва, молоді та туризму Тетяна Гамула

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень