A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ В

Дата: 28.07.2023 14:35
Кількість переглядів: 93

                                                  Фото без опису

     Гепатит В — це запалення печінки, спричинене вірусом гепатиту типу В (HBV). Гепатит В може протікати в гострій та хронічній формі. Через велику поширеність та високий рівень захворюваності із несприятливими наслідками, гепатит В залишається актуальною проблемою.

 Вірус уражає клітини-гепатоцити та часто призводить до печінкової недостатності, цирозу, переходить у хронічну форму, яка нагадує про себе протягом життя.

Вірус знищує печінку за допомогою власного імунітету людини — імуноопосередковано.

  Вірусний гепатит В надзвичайно небезпечний. В Україні близько 600 тис  людей інфіковано гепатитом В. Також гепатит В реєструвався в Снятинській ТГ в 2022р.було виявлено 4 випадки. За 6 місяців поточного року не зареєстровано жодного випадку захворювання на гепатит В.

   В Заболотівській ТГ за 2022р. не було жодного випадку захворювання на гепати В. За 6 місяців поточного року зареєстрований 1 випадок захворювання на гепатит В хронічної форми.

   В Городенківській ТГ за 2022р.зареєстрований 1 випадок  захворювання гепатитом В. За 6 місяців поточного року не зареєстровано жодного випадку.

   В Чернелицькій ТГ за 2022р. не зареєстровано випадків захворювання на гепатит В.За 6 місяців поточного року не реєструвалися захворювання на гепатит В.

Перші симптоми та ознаки:

-жовтяниця — шкірні покриви та склери очей набувають жовтого відтінку;

-посвітління або повне знебарвлення калу;

-шлунково-кишкові розлади із діареєю та блюванням;

-потемніння сечі;

-постійна нудота;

-надмірна втомлюваність.

У деяких випадках перші симптоми можуть бути непомітними. При прогресуванні інфекції людина втрачає апетит і вагу. Якщо симптоми продовжуються понад 6 місяців, гепатит переходить у хронічну форму. Імунітет знищує уражені клітини печінки, а на їх місці формуються нові. Вірус атакує і їх, процес триває по колу.

Коли гепатит В перейшов у хронічну стадію, він може спричиняти цироз печінки та гепатоцелюлярну карциному.

Щоб гостра форма не переросла у хронічний гепатит В, необхідна вчасна діагностика. Якщо ви помітили перші можливі ознаки гепатиту, слід негайно звернутися до лікаря.

Шляхи передачі

Вірус гепатиту В зазвичай передається через кров, але ризик становлять й інші рідини організму. Основні шляхи інфікування:

-незахищені сексуальні контакти

-контакт з менструальними і вагінальними виділеннями, сім’яною рідиною

-під час пологів від інфікованої матері до дитини

-під час переливання крові, оперативних втручань, стоматологічних процедур

-використання нестерильного інструментарію (для татуювання, пірсингу чи --вживання ін’єкційних наркотиків)

-інфіковані предмети гігієни (засоби для гоління, манікюрні ножиці, зубні щітки)

-контакт з кров’ю інфікованої людини (надання першої допомоги, поранення)

 Серед населення виділяють певні групи ризику:

-реципієнти крові та тканин;

-співробітники медичних та рятувальних служб;

-особи, які вживають ін’єкційні наркотики;

-особи, які перебувають у закладах позбавлення волі;

-особи, які мали статеві стосунки з людиною, інфікованою вірусом гепатиту B;

-працівники комерційного сексу.

Інкубаційний період(період від моменту інфікування до перших клінічних проявів)

Після інфікування вірус може довго не проявлятися. Інкубаційний період триває від 30 до 180 днів, середній інтервал — 75 днів. Саме через цей час пацієнт відчуває перші симптоми.

  Діагностику  вірусного гепатиту можна пройти в свого сімейного лікаря або за електронним направленням у лікаря інфекціоніста, зробивши швидкий тест та інші лабораторні і інструментальні дослідження. Зробити тест на вірусний гепатит варто хоча б раз протягом життя. Вчасне діагностування вірусного гепатиту є дуже важливим, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки(цироз,  онкологію).

     Профілактика: необхідно уникати контакту з кров'ю та іншими біологічними рідинами, запобігати випадковим сексуальним контактам. Медичним працівникам при роботі з пацієнтами необхідно використовувати засоби індивідуального захисту та стерильний одноразовий медичний інструментарій. Проводити дослідження донорської крові та інших біологічних рідин та тканин на гепатити.

   Але головним засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцина. ВООЗ рекомендує вакцинувати всіх дітей починаючи з грудного віку . Першу дозу вводять дитині в перший день після народження, другу дозу вводять в 2 місяці і третю дозу вводять в 6 місяців. Також треба щепити проти вірусного гепатит медичних працівників, які не були щеплені в дитинстві.

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень