A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Увага! Пероральна вакцинація диких тварин!

Дата: 07.09.2023 09:21
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

Напружена епізоотична ситуація в Україні та Івано-Франківській області щодо сказу потребує дієвих заходів профілактики цієї хвороби. Щороку від сказу гинуть тисячі тварин. Проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати класичним щепленням. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини. Однак, основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця. У зв’язку із стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин, ефективність якої доведена світовим та європейським досвідом, а також результатами, отриманими після проведення цих заходів в Україні. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликає захворювання у молодих тварин; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

Городенківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє,  що з метою виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в області на 2023 рік та наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29.08.2023 № 634 на території Городенківської громади , протягом другої декади вересня 2023 року, буде проведена осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу шляхом наземного розподілу принад з вакциною на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь, у лісах – на перехрестях доріг, на території вирубок.

Орієнтовна дата початку кампанії на території Городенківської громади  12.09.2023р. Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов, до охоплення всієї території громади.

Принада безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. Усередині желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Звертаємось до мешканців громади ,з розумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин: при виявленні принад не руйнувати їх та не брати в руки.

Заздалегідь дякуємо за порозуміння!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень