A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Інформація про стан готовності закладів освіти до нового 2023-2024 навчального року

Дата: 14.09.2023 16:31
Кількість переглядів: 105

 

Фото без опису

Станом на 07.09.2023р. в Івано-Франківській області розпочали роботу: 

- 680 закладів загальної середньої освіти, з них за очною формою – 647 закладів, 32 – за змішаною системою та 1 школа дистанційно (через відсутність укриття – Горохолинська початкова школа),

- 291 закладів дошкільної освіти,

- 12 інтернатних закладів та

- 43 професійно-технічні училища та ВНЗ І-ІІ ст.акредитації.

У зв’язку з проведенням реформи у системі закладів загальної середньої освіти в Івано-Франківській області станом на 01.09.2023 року:

- 680 закладів загальної середньої освіти:

- самостійних юридичних осіб – 544,

- опорних шкіл – 43 з 93 філіями.

Всі заклади комісійно обстежені перед початком нового навчального року спеціалістами районних/міських управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у складі комісій, утворених при територіальних громадах. Всього взято участь у 1025 комісійних обстеженнях щодо готовності закладів до нового навчального 2023-2024 року, виявлено 219 порушень, що становить 21%.

Основними порушеннями були: не завершено проведення ремонтних робіт водопровідних мереж в Чорнолізькій гімназії, 49 закладів освіти потребують оновлення технологічного та холодильного обладнання (5%), в 43 закладах не облаштовані внутрішні санітарні вузли (4%), 7 закладів загальної середньої освіти не відповідають гігієнічним вимогам по набору приміщень (1%)  та 31 харчоблок закладів освіти не відповідають гігієнічним вимогам по набору приміщень (3%).

Станом на сьогоднішній день всі заклади дошкільної освіти відповідають гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази, залишилось 7 закладів загальної середньої освіти, які не відповідають гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази:

- Крилоський ліцей Галицької міської ради знаходиться у «ветхому стані»,

- Боднарівський ліцей Калуської міської ради розташований в погано пристосованих приміщеннях, не відповідають вимогам за набором, площею, освітленням, частина навчальних приміщень основного корпусу уражені грибком,  школа не каналізована, в основному корпусі відсутні внутрішні санвузли, харчоблок розташований у пристосованих приміщеннях, відсутнє відділення первинної обробки сировини, кімната персоналу; будівництво нової школи призупинено;

харчоблоки Завійської гімназії (Новицька ТГ), Завадківської гімназії (Верхнянська ТГ), Сівка Войнилівського ліцею (Войнилівська ТГ), Середнянської гімназії (Войнилівська ТГ) розташовані у пристосованих приміщеннях, які потребують капітального ремонту та реконструкції,

Белеївська гімназія Долинської міської ради Івано-Франківської області (не відповідає вимогам по площі та набору приміщень, відсутній медичний кабінет, наявне пічне опалення).

З43 (33%) заклади освіти забезпечені централізованим водопостачанням, в тому числі 127 закладів дошкільної освіти (44%), 167 шкіл (25%), всі 43 вищі навчальні заклади І-ІІ ст. акредитації (100%), 8 інтернатів (67%). Всі інші заклади освіти забезпечені водою з власних джерел водопостачання. В зв’язку з заміною водопровідних мереж 1 школа - Чорнолізька гімназія в Тисменицькій територіальній громаді тимчасово забепечується привозною водою. Планується завершення ремонтних робіт до кінця вересня 2023 року.

В 43 (6%) закладах загальної середньої освіти відсутні внутрішні санвузли, 9 з них з кількістю учнів менше 20 дітей, в основному – це початкові школи в сільській та гірській місцевостях.

Організація харчування в закладах освіти здійснюється за формами:

- приготування та реалізація готових страв здійснюється з використанням власного харчоблоку (базова кухня або  аутсорсинг (оренда харчоблоків ФОП ) – 287 (99%) закладів дошкільної освіти, 523 (77%) шкіл, 38 (88%) ПТУ, 11 (92%) інтернатів;

- організація харчування на базі опорної кухні – 26 (4%) шкіл, 1 (8%) інтернат;

- кейтеринг (доставка гарячого харчування в заклад освіти) – 4 (1%) ЗДО, 51 (7,5%) ЗЗСО, 2 (5%) ПТУ;

-не організовано гаряче харчування, наявна тільки буфетна продукція в 80 (12%) школах (в основному це початкові школи з малою кількістю дітей).

Середня вартість харчування учнів з числа пільгових категорій за рахунок бюджетних коштів становить від 25 до 70 грн на день. Найвища вартість харчування в Косівському районі та Яремчанській міській громаді, найнижча- Коломийська міська громада, Богородчанська селищна громада, Городенківська міська , Снятинська міська громада та Тисменицька міська громада.

Станом на 01.09.2023 року лише 49 (5%) закладів освіти не мають достатньої кількості технологічного чи холодильного обладнання:

12 (4%) ЗДО, з них:

- 4 у Верховинському районі (ЗДО «Світлячок с.Буковець, ЗДО «Дударик» с.Красноїлля, ЗДО «Червона шапочка» с.Криворівня Верховинської селищної ради, ЗДО «Вишиванка» с.Устеріки Білоберізької сільської ради);

  • 3 у Івано-Франківському районі (Бурштинський ЗДО №3 «Світлячок» Бурштинської міської ради, Пуківський ЗДО «Калинонька» та Конюшківський ЗДО «Малятко» Рогатинської міської громади);
  •  2 у Калуському районі (ЗДО Любисток с.Небилів, Перегінський ЗДО «Веселка» Перегінської селищної ради);
  • 3 у Коломийському районі (Хутір-Будилівський ЗДО «Веселка», ЗДО «Дзвіночок с.Княже, ЗДО «Пролісок» с.Підвисоке Снятинської міської ради).

37 (5%) ЗЗСО, в тому числі:

  • 6 у Верховинському районі (Верховинська початкова школа, Верховинський ліцей №1, Замагорівський ліцей, Криворівнянський ліцей Верховинської селищної ради, Пробійнівська гімназія Білоберізька сільська ради, Зеленський ліцей Зеленської сільської ради);
  • 16 у Івано-Франківському районі ( ліцей №24, ліцей №28 імені Чорновола, Крихівецький ліцей Івано-Франківської міської ради, Бабченський ліцей Солотвинської сільської ради, 7 шкіл Тисменицької міської ради, 2 школи Ямницької сільської ради, 1 школа Загвіздянської сільської ради, Жалиборівська гімназія Більшівцівської селищної ради, Насташинська філія Бурштинського ліцею №2 Бурштинської міської ради);
  • 5 у Косівському районі (Пістинська початкова школа, Смоднянська початкова, Бабицька гімназія Косівської міської ради, Лючанська гімназія, Баня-Березівська гімназія Яблунівської селищної ради);
  • 6 у Калуському районі (Боднарівський ліцей Калуської міської ради, Ріпненський ліцей Дубівської сільської ради, Креховицька гімназія Брошнів-Осадська селищна рада, Вербівська гімназія, Петранківська гімназія, Верхньострутинська гімназія Рожнятівської селищної ради);
  • 4 у Коломийському районі (Новоселицька гімназія, Видинівська гімназія Снятинської міської ради, Рудниківський ліцей, Зібранівська гімназія Заболотівської селищної ради).

Головним управлінням Держпродспоживслужби області особлива увага приділяється контролю за якістю питної води в закладах освіти області.

З 2022 року Головним управлінням Держпродспоживслужби області розпочато паспортизацію джерел нецентралізованого водопостачання, в тому числі закладів освіти. Станом на 01.09.2023р. паспортизовано 594 локальних джерел водопостачання, з них 430 (84%)  шкіл та 164 (100%) закладів дошкільної освіти. В 2023 році досліджено 571 проб питної води за мікробіологічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам 13 проб (2,3%) та 560 проб питної води за санітарно-хімічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам- 8 проб (1,4%).

Виявлено 8 невідповідностей питної води по санітарно-хімічних показниках, в тому числі  -3 в Коломийському районі: (Малокам’янська гімназія, Ценявський ЗДО та Ценявська гімназія П’ядиківської ТГ), 5 - в Калуському районі (Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Добровлянський ліцей, ЗДО «Сонечко» с. Спас, Ясенський ліцей Рожнятівської ТГ) та 13 невідповідностей питної води за мікробіологічними показниками, в тому числі 3 в Калуському районі (Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Перевозецька гімназія), 4 в Косівському районі (Кобаківський ліцей Хімчинський ЗДО Рожнівської ТГ, Яблунівський ліцей та Яблунівський ЗДО Яблунівської ТГ), 6 в Івано-Франківському районі ( Угринівська гімназія Ямницької ТГ, Івано-Франківський приватний ліцей «ІП Степ Скул», приватна гімназія «Крила» м.Івано-Франківськ, Філія Обертинського ліцею с.Гавриляк Тлумацької ТГ, Філія Королівського ліцею с.Прибилів, Королівський ліцей с.Королівка).

Розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на 2021- 2025 роки, в 2022 році управліннями та відділами ГУ ДПСС області  паспортизовано всі школи області. В 2023 році при проведенні комісійних обстежень закладів освіти вносились оновлені дані щодо матеріально-технічного забезпечення закладу та результати лабораторних досліджень води питної.

Держпродспоживслужбою розглядаються та погоджуються примірні сезонні чотиритижневі меню у відповідності до постанови КМУ від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». В час підготовки до нового навчального року розглянуто 642 примірних чотиритижневих сезонних меню закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 615 (96%), 27 меню повернуті на доопрацювання, розглянуто 289 примірних меню закладів дошкільної освіти, погоджено 273 (95%), 16 меню повернуто на доопрацювання.

Організаційно-методична робота в ході підготовки навчальних закладів до нового навчального року: проведено 66 нарад, 6  семінарів, 1 колегія, видано 5 наказів, 2 розпорядження.  Направлено 76 листів головам територіальних громад, керівникам закладів освіти.

 З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу навчальних закладів в ході підготовки навчальних закладів до нового навчального року було прочитано 1133 лекцій та бесід, 2 виступи по радіо та телебаченні, направлено матеріали в ЗМІ – 4, розміщення інформації в інтернет-ресурсах  - 21 (підготовлені статті на веб-сайти ТГ про вимоги до харчування школярів; в усіх обстежених закладах проведено бесіди з керівниками з питань профілактики та недопущення виникнення епідускладнень з гострих кишкових інфекцій.

В 2023 році з метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області діє Програма моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог.

На виконання даної Програми проведено 439 моніторингових обстежень у сфері санітарного законодавства у  закладах загальної середньої освіти (71%) та 208 у закладах дошкільної освіти (74%), Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 344 школах та 155 дошкільних закладах. Направлено 208 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 115 – керівникам дошкільних закладів.

Моніторинг організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог продовжується до кінця 2023 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень