Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Якість харчування – запорука здоров'я

Дата: 14.09.2023 16:45
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

Здорове харчування – це, насамперед, вживання різноманітних продуктів, які дають усі поживні речовини, необхідні для підтримання здоров’я. До цих речовин належить білок, вуглеводи, жири, вода, вітаміни та мінерали. Достатня кількість кожного з елементів забезпечує належне функціонування усіх систем органів та збереже їх здоровий стан.

За даними ВООЗ, наше здоров’я на 70% залежить від харчування.    

Недотримання базових правил скорочує тривалість життя та провокує появу неінфекційних захворювань різного типу: онкологічних, серцево-судинних, діабету

Основними правилами здорового харчування є дотримання певних принципів:

1. Енергетичний баланс. Споживати лише ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя.

2. Різноманітність. Вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м’яса, риби та молочних продуктів.

Здорове харчування може бути різноманітним за інгредієнтами, але завжди має слідувати принципам:

- ­ «Ні» смаженому, «так» запеченому, вареному, тушкованому. ­

- Овочів і фруктів - 30% в раціоні. ­

- Солі всього 4 грами. ­

- Добова норма ненасичених жирів - 100 г. Підійдуть — морська риба, авокадо, насіння, сир. ­

- Обережно зі спеціями. Червоний перець і паприка розпалюють апетит, і з ними легко переїсти.

3. Частота. Дотримуватись правильного режиму дня та вживати їжу у спеціально відведених для цього місцях. Споживати їжу треба повільно, витрачаючи на трапезу 20-30 хв, на перекус – не менше 10 хв.

4. Водний баланс. Щоденний обіг рідини для дорослої людини становить близько 4% від загальної маси тіла, тобто 2800 – 3000 мл/день при вазі 70- 75 кг. Індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища впливає на потребу в рідині. Отож, необхідно пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю. Краще вживати звичайну воду без смаку та домішок, орієнтуючись на відчуття спраги. Каву та чай краще вживати не під час їжі. Калорійні напої, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої повинні бути суттєво обмежені. Пийте не більше 200 мл (1 склянки) фруктового соку на день.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень