A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Вірусний гепатит А та його профілактика

Дата: 26.10.2023 15:34
Кількість переглядів: 72

 

Фото без опису

Печінка є одним із найважливіших органів в організмі людини, який відіграє важливу роль у метаболізмі, виділенні, травленні, осморегуляції, детоксикації тощо. Стан запалення печінки відомий як гепатит. Гепатит може бути викликаний надмірним вживанням алкоголю, ліків і аутоімунними реакціями. Однак, найпоширенішою причиною є вірусна інфекція.

 

На даний момент відомі типи гепатиту А, В, С, D і Е. З них гепатит, викликаний вірусом гепатиту А (HAV), також відомий у нас як жовтуха, хвороба Боткіна (в світі: інфекційний гепатит, епідемічна жовтяниця).

 

Звертаємо вашу увагу, що на сьогодні, на Вінничині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А (більше 100 людей госпіталізовано, у 81 діагноз підтверджено лабораторно). 

 

Потенційними причинами поширення інфекції гепатиту А є заражена вода чи їжа, тісний контакт із зараженим предметом чи інфікованою людиною.  Більшість захворілих повністю одужують без пошкодження печінки. 

 

Інкубаційний період (від моменту інфікування до появи симптомів) гепатиту A становить близько 30 днів. У деяких випадках захворювання може виявлятись через два тижні, іноді вірус може не давати жодних симптомів до 50 днів. Основні симптоми гепатиту А схожі з ознаками звичайних запальних захворювань.

 

Серед найпоширеніших симптомів завхорювання: 

підвищена температура,

слабкість,

відсутність апетиту,

діарея,

нудота, блювання,

дискомфорт або біль у животі, особливо у верхньому правому боці під нижніми ребрами (біля печінки),

темна сеча,

пожовтіння шкіри і білків очей.

 

Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі. 

 

Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтяниця розвивається лише у 10%. У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтяниця з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.

 

Профілактичні заходи:

Вакцина проти гепатиту А: вакцинація є найкращим методом профілактики. Якщо ви стурбовані ризиком зараження гепатитом А, запитайте свого лікаря, чи можна вам зробити щеплення.

Гігієна рук: важлива гігієна рук, особливо ретельне миття рук після відвідування туалету.

Безпечна їжа та вода: дотримання запобіжних заходів щодо їжі та води, зокрема правильно приготовленої їжі та пиття чистої води, допомагає запобігти передачі гепатиту А.

 

За появи симптомів захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря! Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень