Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем
Щорічно в останній повний тиждень жовтня проводиться Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем.
Свинець – важкий токсичний метал, широке застосування якого привело до значного забруднення навколишнього середовища і виникнення проблем зі здоров’ям людей . При цьому відомо, що 30-45% із загальної кількості свинцю, що потрапляє в організм людини, надходить з їжею, 30% – з пилом; 10-20% – з питною водою і 5-20% – з повітрям.
За даними ВООЗ свинець є одним з найбільш небезпечних забруднювачів довкілля, оскільки цей метал має достатньо широку сферу застосування в різних галузях господарства та побуті.
На сьогодні основними джерелами забруднення навколишнього середовища даним хімічним елементом є вихлопні гази автомобілів ,викиди промисловості, свинцево-кислотні акумуляторні батареї для механічних транспортних засобів.Свинець використовують при виробництві фарбів, пігментів,вітражів, боєприпасів, ювелірних виробів, при фарбуванні іграшок, тканин. Найбільше забрудненими свинцем є ділянки, що прилягають до автодоріг.
Основна частина свинцю з повітря осідає на землю та воду, а звідти потрапляє до харчових продуктів. У питну воду свинець, окрім цього, може надходити з свинцевого припою, який використовують для запаювання водогінних труб.
За даними вчених, щоденне надходження у організм людини 600-700мкг свинцю приводить до появи перших (доклінічних) симптомів хронічної інтоксикації, що носять неспецифічний характер: безсоння, підвищена активність, які пізніше змінюються значною втомлюваністю, навіть депресією.
При надходженні в організм людини з їжею свинець всмоктується у травному каналі в кров, де з’єднується з молекулами гемоглобіну. Слід пам’ятати, що свинець має накопичувальну токсичну дію на різні системи організму. Так, з крові – надходить до кісток (де накопичується, та викликає їх поступове руйнування), концентрується в печінці та нирках, практично безперешкодно проникає через плаценту (викликає незворотні неврологічні порушення у плода). Свинець також має гонадотоксичну дію, негативно впливає на репродуктивну функцію.
ВООЗ встановила, що 300мкг свинцю в 100 мл крові є граничною допустимою межею його поглинання для дорослих та 10-15 мкг для дітей.
Профілактика отруєння свинцем:
-Купуйте продукти харчування тільки у постачальників, що перевіряють свою продукцію на вміст хімічних речовин.
-Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на території підприємств, військових баз.
- Купуйте товари для дітей (іграшки, одяг.товари для вигодовування тощо) за наявності сертифікатів якості та безпечності даної продукції.
-Не проводьте багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом і т.ін.) біля автодоріг з високою щільністю руху. Віддавайте перевагу парковим зонам,стадіонам.
-Не відкривайте Ваші вікна, якщо вони виходять на автомагістраль з високою щільністю руху, у час пік. Краще, придбайте кондиціонери з функцією очистки повітря. При можливості відгороджуйтесь від траси зеленими насадженнями (деревами, кущами).
-При роботі із речовинами з високим вмістом свинцю (наприклад, масляні фарби, свинцеві акумулятори і і.ін.) не забувайте користуватися респіраторами, дотримуватися правил особистої гігієни (не споживайте їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочій одяг).
-Харчуйтеся повноцінно. Пам’ятайте: кожну хворобу легше попередити, ніж вилікувати.
Якщо підозрюєте в себе інтоксикацію – зверніться до лікаря, здайте кров на аналіз і, якщо треба, під його контролем розпочніть лікування.
А також для виявлення джерела отруєння свинцем фахівцями санітарно – гігієнічної лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ»ОЦКПХ МОЗ»проводять відповідні дослідження на вміст даного металу в об’єктах довкілля: воді питній та повітрі робочої зони, а спеціалістами санітарно – гігієнічної лабораторії ДУ»ОЦКПХ МОЗ» - харчових продуктах, полімерних матеріалах та виробах з них. Тому при необхідності звертайтеся в м. Снятин вул. Кобринських ,20 та м. Івано- Франківськ вул Шевченка ,4.