Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Аскаридоз

Дата: 10.11.2023 11:30
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Аскаридоз – інфекційна хвороба, що характеризується ураженням тонкого кишечника глистами – аскаридами.

Аскарида - круглий черв'як довжиною 15–35 см, паразитує у нижньому відділі тонкого кишківника людини протягом 10-24 місяців. Єдиним джерелом зараження є інвазована (уражена аскаридозом) людина. Механізм передачі  фекально-оральний, який може реалізовуватися харчовим, водним або побутовим шляхами.

         Людина заражається при ковтанні яєць аскарид. У кишківнику із яєць виходять личинки, які проникають в кровоносні судини і  розносяться в печінку, легені, а звідти  до глотки, де знову заковтуються і потрапляють в кишківник. Через 2-2,5 місяці в кишківнику паразит досягає статевої зрілості і  самка аскариди відкладає яйця в кишківнику людини, які з фекаліями потрапляють в навколишнє середовище. За один день самка може відкласти до 250 тисяч яєць. При попаданні в грунт яйця розвиваються до інвазійної стадії і здатні заражати нового хазяїна.

Клінічно виділяють дві фази прояву аскаридозу.   

Перша фаза - пов’язана з перебуванням личинок в легенях, що може викликати катаральні явища верхніх дихальних шляхів.  Можливі підвищення температури тіла, кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, інколи – астматичний напад. Однак  перша фаза може протікати і безсимптомно.

Друга фаза  -  втрата апетиту, болі в животі, нудота, блювота, неспокійний сон, зниження уваги та працездатності. Також відбувається враження нервової системи: головні болі, запаморочення, дратівливість, слабкість. Захворюваність може супроводжуватись, алергічними реакціями, здуттям живота, закрепом, проносом, зниженням ваги тіла і навіть призводити до зниження фізичного та розумового розвитку дитини.

Для діагностики аскаридозу необхідно провести дослідження біологічного матеріалу. Дослідження  калу проводиться 3 рази з інтервалом у 3–5 днів. Такі дослідження проводяться в лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу «ДУ Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Снятин вул. Кобринських, 20.

Так, за 10 місяців поточного року було виявлено 25 випадків зараження аскаридозом, 16 – гіменолепідозом ( карликовий ціп’як) та 11 – ентеробіозом ( гострики). Слід відмітити, що більше 80% із всіх інвазованих – діти.

Інфікування відбувається переважно у весняно-літньо-осінній період при проведенні сільськогосподарських робіт, відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання немитих овочів, ягід, фруктів, городини, які забруднені фекаліями з яйцями паразита.

Профілактика аскаридозу полягає в дотриманні правил особистої гігієни:

  • вживайте тільки якісну питну воду або кип’ячену; 

мийте руки  з милом після вулиці, перед приготуванням їжі та її вживанням;

  • овочі мийте двічі. Холодною водою  перед чищенням і після чищення а потім опустіть  овочі в друшляку на 2-3 секунди в гарячу воду (70–76°С). Після  одразу промийте їх холодною водою;
  • фрукти, що впали на землю, а особливо полуниці, слід промити протічною водою, а потім на 2-3 секунди, безпосередньо перед вживанням, занурити в крутий окріп;
  • зелень необхідно замочити на 30-40 хвилин у холодній воді, потім добре промити під проточною водою;
  • милом і мочалкою мийте дитячі іграшки, обробляйте вимиті іграшки гарячою водою;
  • улаштовуйте дитячі майданчики та пісочниці  на сонячних ділянках, стежте  за відсутністю в них сміття та фекалій;
  • не використовуйте вмісту вигрібних ям для підживлення на присадибних ділянках.

Велике  значення має своєчасне виявлення захворілих на аскаридоз, лікування їх. Тому при перших ознаках захворювання звертайтеся до сімейного лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень