Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Епіданаліз захворюваності на гострі кишкові інфекції та вірусний гепатит А на території Городенківської та Чернелицької ТГ Коломийського району за 10 місяців 2023року

Дата: 13.11.2023 10:36
Кількість переглядів: 81

Інформууємо Вас, що за 10 місяців 2023року на території Городенківської та Чернелицької ОТГ Коломийського району зареєстровано 32 випадки захворювання на гострі кишкові інфекції, показник захворюваності на 100 000 населення становить,- 62,38(при обласному показнику-118,5). По віку всі випадки зареєстровано у дорослих людей, тому відповідно на 100 000 дорослого населення інтенсивний показник становить 75,78. Із 32 випадків гострих кишкових інфекцій 9 випадків або 28,13%складають гострі кишкові інфекції встановленої етіології(надалі- ГКІ в.ет.) і відповідно  23 випадки або 71,87% припадає на гострі кишкові інфекції не встановленої етіології(надалі ГКІ н.ет.).

З 9 випадків ГКІ в.ет.(на 100 тисяч населення-17,5) 1 випадок(11,1%) викликаний таким патогенним мікроорганізмом, як Сальмонелла Ентерітідіс, а інші 8 умовнопатогенними мікроорганізмами(88,9%) , зокрема 4 випадки(44,4%) викликані  Цитробактером, 2 випадки(22,2%) Ентеробактером, 1 випадок(11,1%)Клебсієлою та ще 1 випадок(11,1%)Протеусом Мірабілісом. Випадки ГКІ в.ет. реєструвалися в таких населених пунктах як с.Лука-2випадки(22,2%), с.Котиківка-2(22,2%), с.Стрільче-2(22,2%)., с.Ясенів Пільний-1випадок(11,1%), с.Серафинці-1випадок(11,1%), с.Вікно-1випадок(11,1%). По професійному та соціальному складу хворіли в основному пенсіонери та безробітні особи. За аналогічний період минулого року зареєстровано 2 випадки ГКІ в. ет.( на 100 тис. нас.-3,89), тобто захворюваність виросла в 4,5рази.

 Із  зареєстрованих 23 випадків ГКІ н.ет.(на 100 тис. нас.-44,,8) найбільше випадків зареєстровано в м.Городенка,-8(34.8%), по 2 випадки(по 8,7%) зареєстровано в селах Чортовець та Городниця і по 1 випадку (по 4,34%)- зареєстровано в селах Рашків, Олієво-Королівка, Чернятин, Россохач, Котиківка, Копаченці, Серафинці, Стрільче, Ясенів-Пільний, Семаківці, Незвисько. По професійному та соціальному складу хворіли 2 працівники освіти, 1 працівник міської ради, 1 медичний працівник, 1 студент ПНУ ім. Стефаника, а решта хворіли в основному пенсіонери та безробітні особи. За аналогічний період минулого року зареєстровано 3 випадки ГКІ в. ет.( на 100 тис. нас.-5,84), тобто захворюваність виросла в 7,7разів. Спалахів гострих кишкових інфекцій за 10 місяців 2023року не зареєстровано., в той же час як по Івано-Франківській області зареєстровано 5 спалахів.

Випадків захворювання на вірусний гепатит А за 10 місяців 2023року, як і за аналогічний період 2022 року не зареєстровано. Але треба враховувати той факт, що за 9 місяців 2023року по Івано-Франківській області зареєстровано 12 випадків гепатиту А(на 100 тис. населення-0,8), що в 3 рази більше ніж за аналогічний період минулого року, коли було зареєстровано 4 випадки( на 100 тис. населення-0,3).  Слід нагадати, що за даними МОЗ  з 17 жовтня до 6 листопада на Вінничині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А.

Враховуючи можливі шляхи передачі кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А з метою попередження спалахів  цих інфекцій рекомендуємо наступні заходи:

  • Забезпечення населення якісною питною водою як з джерел централізованого водопостачання так із джерел нецентралізованого водопостачання(криниці, каптажі). Постійний лабораторний контроль якості питної води.
  • Забезпечення населення якісними продуктами харчування. Регулярний лабораторний контроль за якістю продуктів харчування, які виробляються на підприємствах харчової промисловості, лабораторний контроль за якістю страв, які готуються в закладах громадського харчування, закладах освіти, закладах охорони здоров’я та соціального забезпечення не залежно від форм власності.
  • Не допущення проведення масових святкувань у побутових умовах з приготуванням та вживанням страв(весіль, днів народження, поминок та ін.) так як на них дуже важко забезпечити і проконтролювати належні санітарно-гігієнічні умови зберігання продуктів та приготування страв.
  • Проведення якісної очистки та дезінфекції стічних вод.
  • Проведення своєчасного збору та утилізації твердих побутових відходів.
  • Своєчасний попередній медичний огляд при поступленні на роботу та періодичний медичний огляд в процесі роботи осіб «декретованих» професій(тих що працюють з питною водою, продуктами харчування, готують страви, лікують, виховують і вчать людей, торгують та інших).
  • Своєчасне виявлення, ізоляція, лікування осіб з інфекційними хворобами та подача на них термінових повідомлень у місцеві відділи ОЦКПХ для проведення повного комплексу протиепідемічних заходів.
  • Постійна санітарно-просвітницька робота серед населення по своєчасному виявленню та профілактиці інфекційних захворювань.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень