Йод:навіщо він організму і де його взяти?
Йод — це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем організму, а найбільше — щитоподібної залози. Ще у 2002-2007 роках дослідження підтвердило йододефіцит у всіх регіонах України.
Для чого організму йод і які наслідки його дефіциту?
Основний «споживач» йоду —щитоподібна залоза. Недостатнє надходження цього мінералу в організм є причиною багатьох захворювань щитоподібної залози у дорослих, а особливо у дітей. Гормони щитоподібної залози необхідні для нормального розвитку мозку. Ось чому найбільш руйнівні наслідки йододефіциту впливають на розвиток плоду і немовляти. Проте він потрібен не тільки щитоподібній залозі,а й для роботи таких систем та органів як: кров, лімфа, слинні залози, наднирники, легені, нирки, а також молочні залози і статеві органи у жінок.
Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним та жінкам, які годують. Дефіцит йоду під час вагітності і в ранньому дитинстві може стати причиною різних патологій. Також йод важливий для зростання, розвитку і нормального обміну речовин у немовлят і старших дітей. Ті діти, які мають йододефіцит, швидко втомлюються, їм складно концентрувати увагу, аналізувати та запам’ятовувати інформацію.
У дорослих дефіцит йоду може погіршувати розумові функції, впливати на продуктивність та послаблювати імунну систему. Скільки йоду потрібно на добу? Дорослі - близько 150 мкг, вагітні жінки - близько 250 мкг, діти - близько 90 мкг.
Наслідки нестачі йоду в організмі:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитоподібної залози (зоб);
- затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності;
- рак щитовидної залози;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
Профілактика йододефіциту
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
- білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму)
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Якщо ви запідозрили дефіцит йоду в себе або в своєї дитини - обов'язково
зверніться до сімейного лікаря.