Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Як українці ставляться до вакцинації: результати опитування

Дата: 12.01.2024 14:42
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

ГС “Коаліція за вакцинацію” провела онлайн-опитування у 32 територіальних громадах восьми областей України (Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Одеської, Тернопільської, Чернівецької та Чернігівської), де реалізується проєкт USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”. Участь в опитуванні взяли 2 752 особи від 18 років, у тому числі освітяни та батьки, представники сільськогосподарської та виробничої сфер. Респондентам пропонувались 11 запитань, які розкривають їхнє ставлення до вакцинації, обізнаність щодо механізму дії вакцин, досвід отримання щеплень та потребу в інформації про вакцинацію.

 

Опитування показало, що українці в цілому знають, навіщо потрібні щеплення, як працюють вакцини і від яких хвороб вакцинують в Україні. Також переважна більшість знають, що дорослим теж треба вакцинуватися, і мають такий досвід. У той же час, 23% респондентів відповіли, що мають сумніви в тому, що вакцинація захищає від ускладнень інфекцій. А 13% мають негативне ставлення до вакцинації, що говорить про суттєві прогалини в інформуванні людей про безпеку вакцин та переваги щеплень. 

 

Зазначимо, що завдання такого інформування лежить, перш за все, на медиках первинної ланки — сімейних лікарях та педіатрах. Саме вони безпосередньо задіяні в процесі вакцинації і повсякчас консультують пацієнтів з питань щеплень та вакцин. І, до речі, 78% опитаних назвали в числі джерел інформації про вакцинацію, яким вони довіряють, сімейного лікаря та офіційні джерела. 

 

Також опитування виявило, що:

52,1% ніколи не відмовлялись від вакцинації 

30,3% відкладали щеплення через хворобу дитини

15,3% відмовлялись від вакцинації через страх побічних ефектів 

10,2% не довіряють виробникам вакцин 

5,3% не довіряють умовам зберігання препаратів

 

Опитувані вказали, що додатково хотіли б отримати інформацію про побічні ефекти вакцин, про хвороби, від яких вакцинують, реакції організму на вакцини та алгоритм дій у випадку появи таких реакцій. Також респондентів цікавило, чому ті чи інші щеплення треба робити в певному віці і як діяти, якщо пропустили вакцинацію.

 

Результати опитування будуть взяті до уваги при формуванні інформаційної політики в галузі охорони здоров’я та освіти у фокусних громадах проєкту. Крім того, наявна статистика допоможе скоригувати плани та презентації інформаційно-просвітницьких зустрічей, які проводитимуться в громадах протягом 2024 року, із тим, щоб вони максимально відповідали запиту аудиторії.

 

Опитування проводила громадська спілка "Коаліція за вакцинацію" в межах проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”, який впроваджує організація Пакт на підтримку Міністерства охорони здоров'я України та Центру громадського здоров’я України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень