Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Звіт про роботу служби у справах дітей Городенківської міської ради за 2023 рік

Дата: 15.01.2024 16:46
Кількість переглядів: 220

Фото без опису
Службою у справах дітей впродовж 2023 року основна увага спрямовувалась на безпеку, захист прав та інтересів дітей, а також додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми, їх усиновлення, виїзду дітей за кордон, постановки їх на консульський облік; здійснення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо безпеки дітей, підтримки сімей з дітьми та ін.
Впродовж 2023 року проведено 16 засідань комісії з питань захисту прав та інтересів дітей громади, на яких розглянуто 116 питань та прийняті відповідні рішення.
З ініціативи служби у справах дітей впродовж 2023 року прийнято 94 рішення виконавчого комітету Городенківської міської ради, які спрямовані на соціальний захист, забезпечення законних прав та інтересів дітей.
Впродовж 2023 року працівники служби брали участь в судових засіданнях у справах щодо захисту прав та інтересів дітей: Городенківського районного суду, Коломийського міськрайонного суду, Івано-Франківського апеляційного та окружного адміністративного суду, були залучені до розгляду 47 судових справ.
На початок 2023 року на первинному обліку служби у справах дітей Городенківської міської ради перебувало 60 дітей (6 дітей-сиріт, 54 дітей, позбавлених батьківського піклування).
За 2023 рік взято на облік 5 дітей, що залишились без батьківського піклування. Дітям надано відповідний правовий статус та забезпечено влаштування в сімейні форми виховання: 4 дитини влаштовано під опіку/піклування родичів, 1 дитина влаштована в ПС Івано-Франківського району.
Знято в 2023 році з відповідного обліку 12 дітей, з них: по досягненню повноліття - 6 , повернуто в рідну сім’ю -5 дітей, усиновлено – 1дитину.
На кінець року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 53 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (5 дітей-сиріт, 48 дітей, позбавлених батьківського піклування), які влаштовані:
- 35 дітей під опіку, піклування родичів;
- 6 дітей влаштовані в прийомні сім’ї;
- 3 дітей влаштовані в ДБСТ (2д.- м. Коломия, 1д. - м. Городенка);
- 6 дітей перебуває на повному державному забезпеченні в Долинському обласному центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім»;
- 3 дітей влаштовані на повне державне забезпечення закладу системи МОН (ПТУ № 7 м. Калуш, Коршівський аграрний ліцей, Городенківський професійний ліцей).
Загалом 83% дітей від загальної кількісті влаштовані в сімейні форми виховання. 17%, а це 9 дітей потребують влаштування в сім’ї О/П, ПС, ДБСТ.
Протягом 2022-2023 року 18 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку погоджено та надано дозвіл органу опіки та піклування для виїзду їх у супроводі опікунів, піклувальників та близьких родичів за межі території України.
Станом на кінець року, за межами України, перебуває 8 дітей з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в супроводі законних представників, родичів (3 дитини-вихованці ПС м. Калуш, 5 дітей, що влаштовані під опіку/піклування).
На території громади функціонує:
- дитячий будинок сімейного типу де виховується 6 дітей з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 рідна дитина;
- 1 прийомна сім’я, в якій виховуються 1 дитина, позбавлена батьківського піклування та 1 особа з їх числа.
У рамках проєкту «Створення умов для комфортного проживання у дитячому будинку сімейного типу у м. Городенка (впровадження енергоефективних заходів)» в 2023 році проведено роботи з заміни покрівлі в ДБСТ. Крім цього старі дерев’яні вікна замінені на сучасні, енергозберігаючі, встановлено відливи та підвіконня і зроблено відкоси на вікна.
Даний проєкт є переможцем дванадцятого обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. За співфінансування коштів проєкту та міського бюджету в дитячому будинку покращено умови для комфортного проживання дітей та батьків-вихователів. Городенківська міська рада забезпечила співфінансування проекту в сумі 197 400 грн.
В 2022 році в Городенківській територіальній громаді створено сім’ю патронатного вихователя, в якій з 11.08.2023 року перебуває на вихованні 1 дитина, що проживала в сім’ї, яка опинилась у складних життєвих обставинах.
Службою у справах дітей ведеться облік та відповідна робота з дітьми, які виховуються в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах.
Станом на кінець 2023 року на відповідному обліку перебуває 11 дітей. Впродовж року з обліку знято 27 дітей з 12 сімей, ситуація в яких налагодилась, або сжо мінімізовано, а взято 20 дітей з 10 сімей.
Впродовж 2023 року зменшилась кількість повідомлень про вчинення домашнього насильства над дітьми як психологічного так і фізичного характеру. В 2022 році надійшло 9 повідомлень, з яких 4 не підтвердились. За 2023 рік надійшло 7 повідомлень (4 фізичних, 2 психологічних, 1 не підтвердилось). Всі вони взяті на облік дітей, що опинились у складних життєвих обставинах, а їх сім’ї перебувають під соціальним супроводом.
За 2023 рік службою у справах дітей Городенківської міської ради подано 5 позовних заяв до суду, 4 з яких задоволено, 1справа оскаржується в апеляційному суді. 1 справа перебуває на стадії розгляду.
Впродовж 2023 року розглянуто заяви і надано статус дітей, що постраждали від воєнних дій 13 дітям (9 дітей загиблих військовослужбовців, 4 дитини – категорії ВПО).
Впродовж року діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, що проживають в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, діти, батьки яких воюють, поранені, загиблі, залучались до участі у заходах, святкуваннях, концертах. Також дітям надавалась матеріальна та гуманітарна допомога в залежності від потреби: одягом, дитячим харчуванням, ліками, продуктами харчування, засобами гігієни, іграшками від міської ради, а також благодійних організацій, спонсорів та меценатів.
 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень