A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Альтернативні джерела водопостачання у надзвичайній ситуації

Дата: 16.02.2024 15:13
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

   У надзвичайній ситуації води у вашій системі водопостачання може не бути або вона може бути небезпечною для вживання. Ці поради допоможуть Вам знайти та безпечно використовувати альтернативні джерела питної води.

  Якщо виникає ситуація, коли доступ до безпечної води відсутній і населення змушене користуватися для споживання та приготування їжі водою з будь-яких інших наявних джерел, необхідно провести її очищення та знезараження в домашніх умовах згідно з рекомендаціями розробленими МОЗ України.  Але, не використовуйте воду, що містить тверді речовини, має запах або темний колір.

  Альтернативними джерелами води є:

  • Громадські криниці;
  • Природні джерела.

   В кожній територіальній громаді є природні джерела, які користуються попитом серед споживачів. По цих джерелах вибірково відбираються проби води для лабораторного дослідження та визначається її якість. Відхилень від норм санітарного законодавства наданий час не спостерігалось.

Для санітарно-побутових потреб, як то прання, прибирання тощо можна скористатись дощовою водою, водою поверхневих водойм (річки, ставки, озера). 

  Основні методи знезараження води в побуті:

Кип’ятіння - це найдавніший спосіб знезараження води в надзвичайних умовах. Необхідно кип’ятити воду протягом 10хв., після чого вистояти та злити не збовтавши осад на дні. Зберігати кип’ячену воду в закритій тарі. За можливості відстояну кип’ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

  Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можливо це зробити механічним способом фільтрації – через чисту марлю, сухі гігієнічні серветки, перев’язувальний матеріал тощо, або хімічними речовинами.

 УВАГА! Хімічні забруднювачі кип’ятінням не видаляються.

 Таблетки з активним хлором випускаються спеціальним препаратом з вмістом активного хлору. 30-60 хвилин очікування поки вони розчиняться у воді і можете її споживати. Вони мають особливі властивості і великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію на який об’єм води такий спосіб розрахований.

 Активоване вугілля. Цей метод дозволяє забрати неприємний запах води та шкідливі речовини. На 1 літр води потрібно 5 таблеток які краще подрібнити ( для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезаражування води у такий спосіб триває що найменше 8 год.

     Будьте обережні та використовуйте воду з альтернативних джерел тільки при гострій необхідності!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень