A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Загартовування

Дата: 20.02.2024 15:51
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Загартування організму - ефективний спосіб залишатися здоровим, попри вплив довкілля.

Загартовування - це система гігієнічних заходів, спрямованих на підвищення стійкості організму до несприятливих впливів різних метеорологічних факторів (холоду, тепла, сонячної  енергії,  атмосферного тиску). Встановлено, що систематичне загартовування знижує ймовірність простудних  захворювань в 4 рази, і навіть виключає їх  виникнення.

           Триває період підвищення захворюваності ГРВІ та грипом, тому наш організм поряд з профілактичними щепленнями потребує загартовування, яке має загальнозміцнюючу дію на організм, підвищує тонус центральної нервової системи, покращує кровообіг, нормалізує обмін речовин,тощо.
            Приступати до загартовування можна практично в будь-якому віці як влітку,так і взимку. Чим раніше воно розпочато, тим здоровіше і стійкіше до впливів зовнішнього середовища буде організм.  Не рекомендується  загартовуватися  при гострих захворюваннях і загостренні хронічних недуг.  Гартувати - значить зміцнювати.

Загартовування включає в себе гігієнічні процедури, які пробуджують сплячі сили організму, направляючи їх на оздоровлення.

           Основні види загартування організму:

  • гартуванням повітрям: постійне провітрювання приміщень; прогулянки і заняття спортом на свіжому повітрі;
  • контрастний душ – за певною схемою чергуються холодна і гаряча вода, що підвищує стійкість організму до холоду;
  • обливання холодною водою – прискорює циркуляцію крові та покращує самопочуття. Але перед тим необхідно пройти курс обливання прохолодною водою. Обливання слід починати з кистей, передпліч і плечей. Через тиждень обливайте ноги, а через 2-3 тижні можна обливати все тіло враховуючи самопочуття.

Почніть загартовуватись з контрастного душу . Не потрібно відразу обливатися холодною водою з відра. Поступово починайте вмиватися водою кімнатної температури, проте  з кожним днем її потрібно знижувати. Але, якщо відчули озноб виконуючи процедури, зупиніться. Напевно Ваш організм ще не готовий.

             Влітку основною загартувальною водною процедурою має бути купання у відкритих водоймах або у басейні. Загартування повітрям також залишається актуальним. Вплив сонця на організм багатогранний: посилює обмін речовин, стимулює діяльність ендокринних залоз, тонізує нервову систему.

       Таким чином, загартування служить не тільки профілактичним засобом інфекційних захворювань, а й нормалізує порушені функції організму, в першу чергу, діяльність серцево – судинної, нервової систем і психіки.  Пам'ятайте про золоте правило гартування – регулярність.      

              Будьте здорові !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень