День вітаміну C
4 квітня світ відзначає День вітаміну C, також відомого як аскорбінова кислота. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.
У чому насправді полягає користь вітаміну С? П'ять фактів, які треба знати про цей вітамін:
- вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню. Також він потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, допомагає засвоювати залізо, забезпечує імунний захист організму та стабілізацію психічної діяльності тощо;
- дефіцит вітаміну С викликає захворювання під назвою "цинга", що проявляється кровотечами та ламкістю судин, підвищується втомлюваність, безсоння, депресивний стан;
- це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в наступних продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі та білокачанна капуста, смородина, полуниця;
- вплив вітаміну С на лікування застуди не доведений та, за словами фахівців, потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування, проте сприяє швидкому відновленню після застуди;
- зверніть увагу, що величезні дози вітаміну С можуть спричинити діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
Збагатіть свій раціон різноманітними свіжими овочами, фруктами та ягодами.
Дозування вітаміну С залежить від статі, маси тіла. Для чоловіків вона становить до 90 мг в день, для жінок – близько 70. У деяких випадках ( при відновленні після травм і захворювань, під час спортивних змагань, при виснаженні, гіповітамінозі та ін.) доза вітаміну С може бути збільшена, але не повинна перевищувати 2000 мг на добу. Але фізіологічна потреба вітаміну С для організму складає від 30 до 90 мг на добу. Точне дозування допоможе розрахувати Ваш сімейний лікар після уточнення особливостей харчування, способу життя та мети прийому.