Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Вид покарання - «Пробаційний нагляд»

Дата: 04.04.2024 14:51
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

 

28 березня 2024 року, набрав чинності Закон України № 3342-ІХ «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань»

 

В Україні запроваджено новий вид відбування покарання – пробаційний нагляд. Це покарання засудженого за певні види злочинів без ізоляції від суспільства. Воно полягає в обмеженні прав і свобод за вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів. А Служба пробації – урядовий орган, який проводитиме соціальну, виховну та профілактичну роботу з особами, до яких застосовано пробацію, та здійснюватиме нагляд за ними з метою убезпечення суспільства.

Що таке пробаційний нагляд

Це новий вид кримінального покарання. В Мінюсті пробаційний нагляд називають альтернативою ув’язненню. Він обмежує права і свободи засудженого, визначені законом і встановлені вироком суду, але передбачає не ув’язнення, а наглядові й соціально-виховні заходи. Тобто, обвинувачений продовжує знаходитися на волі, але має відвідувати центри пробації.

Що таке центри пробації

Спеціалізовані заклади. В них проводять роботу з засудженими за порушення, що не передбачають позбавлення волі. Пробаційні центри почали відкривати у 2017 році. Зараз їх в Україні 570. Окрім обов’язкової періодичної реєстрації в них, засуджені працюють в центрах з психологами, юристами, педагогами, соціальними працівниками.

До обвинувачених, санкція статті яких передбачає від 1 до 5 років покарання. Якщо людина скоїла не тяжкий злочин, перед суддею буде вибір: відправити обвинуваченого у в’язницю або ж обрати

Як працює пробаційний нагляд

Засуджений повинен періодично реєструватися в центрі пробації, повідомляти там про зміну місця проживання, роботи або навчання. Також він не може без дозволу центру виїжджати за кордон.

Чи є ще якійсь додатковий нагляд за засудженим

Для засудженого на пробаційному нагляді можуть застосовувати електронний засіб контролю.

Пробаційний нагляд — це одноразова акція. Якщо людина вчинила новий злочин, такий вид покарання їй більше не призначається.

Чому в Україні впроваджують пробаційний нагляд

Є декілька причин. Наприклад, це змога виконати рекомендації Європейського суду з прав людини про необхідність оптимізації пенітенціарної системи та зменшення кількості засуджених.

Пробаційний нагляд полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень