A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Екологія і людина: взаємозв’язок

Дата: 19.04.2024 15:48
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Щорічно у квітні ми відзначаємо День довкілля в Україні, день, який нагадає нам про важливість збереження нашої планети та природних ресурсів для майбутніх поколінь.

 

Навколишнє середовище, в якому живе людина, напряму впливає на самопочуття людини, сприяє нормальним фізіологічним функціям.

 

Найважливішими факторами навколишнього природного середовища є атмосферне повітря, яке є постійним джерелом кисню, вода – без якої не можливе життя людини та ґрунт, який є унікальною лабораторією, джерелом мінеральних, органічних та інших речовин.

 

Що забруднює навколишнє середовище? Загрозу для людини несе антропогенне забруднення природного середовища, хімічне, радіоактивне та бактеріологічне забруднення повітря, води, ґрунту.

 

Негативний вплив забрудненого повітря може спричиняти різні алергічні захворювання, захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхіти, астму, пневмонії, емфізему легень, серцеву недостатність, онкозахворювання та інше.

 

Забруднення ґрунту отрутохімікатами, мінеральними добривами, промисловими та господарсько-фекальними відходами призвело до того, що ґрунт став джерелом захворювань на туберкульоз, бруцельоз, шлунково-кишкові захворювання, а також гельмінтози.

 

З різних причин у водойму проникає забруднення, відтак вода набуває неприємного запаху, змінюється її колір і інші мікробіологічні та хімічні показники.

 

Недоброякісна питна вода може стати чинником поширення гострих кишкових інфекцій, холери, вірусного гепатиту А, паразитарних захворювань, поліомієліту, водно – нітратної метгемоглобінемії  у дітей тощо.

 

Враховуючи вищевказане, існує нагальна необхідність забезпечити належний рівень досліджень біологічних, хімічних та фізичних факторів середовища перебування людини з метою своєчасної профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань серед населення. Основними є дослідження якості питної води, продуктів харчування, забруднень поверхневих вод, атмосферного повітря, ґрунту, фізичних факторів довкілля, напруженості колективного імунітету до інфекційних хвороб тощо.

 

Снятинським відділом Коломийського районного відділу ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводиться лабораторний контроль (моніторинг) за станом атмосферного повітря в місцях проживання та загальних місць відпочинку населення, ґрунту дитячих майданчиків навчальних закладів, якості питної води, поверхневих водойм тощо.

 

Мешканці при потребі проведення лабораторного дослідження води питної, ставкової, джерельної, ґрунту тощо можуть звернутися у Снятинський відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ м. Снятин, вул. Кобринських, 20. тел. (03476)  2 - 50 – 83.

 

Тож ми повинні робити все, щоб зберегти нашу природу, навколишнє середовище!

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень