Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят
Незабаром свято Воскресіння Господнього, в кожній церкві Івано-Франківщини освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло.
В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви готуються заздалегідь та зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, рекомендуємо дотримуватись наступних простих правил:
- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання;
- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +4 0С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;
- не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;
- овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою гарантованої якості;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря.
Використання цих порад допоможе вам провести ці дні, не зашкодивши своєму здоров’ю.