Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 09.05.2024 15:44
Кількість переглядів: 97

 

Фото без опису

З настанням теплої пори року є можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.

 

Щороку на території Снятинської, Заболотівської, Городенківської, Чернелицької громадах реєструються від 15 до 30 випадків гострих кишкових інфекцій. Так, за 4 місяці поточного року серед населення вже зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій.

 

Зважаючи на це небезпека зберігається і актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.


Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю мікроорганізмів. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз, тощо), причиною яких є бактерії і віруси. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

 

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи:

 

  • не вживати продукти і напої , які викликають сумнів щодо їх доброякісності та після закінчених термінів зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
  • не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини.

 

Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються - ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.

 

Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання( ріки, озера, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду.

 

Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни: перед приготування їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету завжди необхідно мити руки з милом.

 

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

Самолікування небезпечне для здоров’я !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень