Харчові отруєння та їх профілактика
З настанням теплої пори року є можливість розширити раціон вживанням різноманітних фруктів і овочів, наситити організм вітамінами. Разом з тим, влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.
Щороку на території Снятинської, Заболотівської, Городенківської, Чернелицької громадах реєструються від 15 до 30 випадків гострих кишкових інфекцій. Так, за 4 місяці поточного року серед населення вже зареєстровано 11 випадків гострих кишкових інфекцій.
Зважаючи на це небезпека зберігається і актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю мікроорганізмів. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз, тощо), причиною яких є бактерії і віруси. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи:
- не вживати продукти і напої , які викликають сумнів щодо їх доброякісності та після закінчених термінів зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
- не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини.
Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються - ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.
Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання( ріки, озера, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду.
Обов’язково дотримуйтеся правил особистої гігієни: перед приготування їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету завжди необхідно мити руки з милом.
Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне для здоров’я !