Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Всесвітній день щитовидної залози

Дата: 24.05.2024 14:01
Кількість переглядів: 146

Фото без опису

 25 травня щороку відзначається Всесвітній день щитовидної залози.

 

Щитоподібна залоза - найважливіший елемент ендокринної системи, що  виробляє гормони, які діють на всі клітини тіла, і впливають на такі процеси:

  • інтенсивність обміну речовин;
  • адаптація до температури довкілля;
  • робота серця;
  • ріст і формування скелету та м’язів;
  • ініціюють розпад жирів та вуглеводів;
  • визначають інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих.

 

Причини захворювання щитоподібної залози різноманітні, це і спадковий фактор, неправильне харчування, шкідливі звички, дефіцит або надлишок йоду. Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

 

Скільки потрібно йоду людині?

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіківдо 300 мкг.

Для дітей: 0–6 років — 90 мкг. 6–12 років — 120 мкг.

 

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу! 

У зоні найбільшого ризику — Західні та Чернігівська області, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.

Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду  1 000 мкг (1 мг) на добу.

 

Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитоподібної залози (зоб);
  • затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.

 

Що робити, аби уникнути захворювань щитоподібної залози?

Найпростішою профілактикою є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. А також до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси,хурму)
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

 

 На сьогоднішній день переважну більшість захворювань щитовидної залози можна вилікувати, а в частині випадків і передбачити, тому зверніться до ендокринолога для профілактичного огляду. Своєчасне лікування і профілактика – запорука здоров’я !

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень