Як зберігати продукти без світла
В Україні знову діють графіки погодинних вимкнень електроенергії. Зберігати харчові продукти в таких умовах може бути небезпечно.
З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання в Міністерстві охорони здоров’я України підготували поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
- у холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;
- при наявності світла заморозьте контейнери (пляшки)з водою, щоби мати змогу зберегти вашу їжу за температури 4° С або нижче;
- якщо електроенергію вже відключили, менше відкривайте холодильник та морозильну камеру, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру;
-ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- великою частиною харчового раціону можуть стати овочі і фрукти, які зберігаються без холодильника;
- не потребують особливих умов зберігання: хліб, печиво, бублики, консерви тощо. При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту);
- намагайтесь готувати страви якомога простішими, з мінімальною кількість інгредієнтів, у невеликій кількості щоб не зберігати їх тривалий час. Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника;
-продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі.
Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я!