Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Як уберегтися від харчових отруєнь і кишкових інфекцій, святкуючи різдвяні та новорічні свята

Дата: 16.12.2024 15:27
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Різдво та Новий рік  - це особливий час, який ми проводимо разом із сім`єю за святковим столом.

Напередодні актуальними будуть нагадування про головні аспекти профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

 

Нагадаємо, що харчове отруєння мікробної природи — це розлад травлення, який, як правило, викликаний споживанням недоброякісних продуктів, забруднених великою кількістю бактерій. Сюди входить чимала група захворювань (дизентерія, сальмонельоз, ієрсиніоз та інші), причиною яких є бактерії. Крім того, є ще харчові токсикоінфекції — коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

 

Необхідно зауважити, що забруднені мікробами продукти в більшості випадків мають вигляд свіжих, доброякісних та привабливих.

 

В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук».

 

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

 

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • не брати в дорогу, при здійсненні подорожі  продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші) продукти, що потребують охолодження при зберіганні;
  • при зберіганні продуктів обов’язково дотримуватись термінів та умов  зберігання, що зазначені на упаковці ;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом; необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не готуйте страви у великій кількості, враховуйте графіки вимкнення світла.

 

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень