Неякісна вода - як фактор ризику виникнення неінфекційних захворювань!
Вода – це джерело життя. Без води не існує ні одна жива істота. В життєдіяльності людини вода займає друге місце після кисню. Без води людина не може прожити більше 72 годин.
Ми щоденно вживаємо від 1,5 до 2,0 літрів води. Практично не дуже переймаючись ступінню якості води для нашого організму. І це при тому, що згідно висновку Всесвітньої Організації охорони Здоров’я (ВООЗ) 80% захворювань людства пов’язані з вживанням неякісної питної води. Неякісна вода – лідер в гонці за скорочення життя людини. Залишивши далеко за собою серцево-судинні захворювання, СНІД, туберкульоз і т.д. найбільшому ризику піддаються немовлята, маленькі діти, люди похилого віку.
Вода допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Після проведення чергових досліджень вчені зробили висновок, що люди, які вживають близько 6 склянок води щодня, менше перебувають під ризиком серцевого удару на відміну від тих людей, які випивають всього 2 склянки.
Разом з тим високоякісна вода творить чудеса. Позбавляючи людину від багатьох недуг. Робить його життя здоровим, повноцінним, забезпечує довголіття людині.
Практично сьогодні основними критеріями якості питної води є хімічний склад води і її мікробіологічні властивості. Хімічний склад питної води зводиться до визначення її активної реакції pH, окиснюваності, наявності азотовмісних речовин, розчинених у воді газів, сухий залишок, твердість, лужність, хлориди, сульфати, залізо, магній та інші елементи.
Найбільш характерними хімічними домішками питної води є слідуючі:
- Хлориди, які присутні практично у всіх водах. Значна кількість хлоридів у воді може бути викликана вимиванням кухонної солі чи інших сполук, що містять хлор із пластів порід, які контактують з водою.
- Сульфати часто зустрічаються в природних водах. Потрапляють вони в воду головним чином при розчині осадових порід, в склад яких входить гіпс. Води, які містять більше 5000 мг/л сульфатів або 350 мг/л хлоридів, мають солонуватий присмак і приводять до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту у людей.
- Твердість води природніх вод зумовлюється присутністю в них іонів кальцію і магнію. Іони кальцію потрапляють в воду при розчині вапняків під дією вугільної кислоти.
- Залізо в природних умовах знаходиться в розчиненому стані у вигляді комплексів або у вигляді комплексних сполук. Перевищений вміст заліза у воді робить її непридатною не лише для життя, але й для господарських потреб, оскільки при концентраціях заліза вище 1 мг/л вода набуває неприємного присмаку.
- Кальцій та магній (Ca+Mg) – є одним з найважливіших елементів, що формують кісткову систему. Крім того, останній забезпечує правильну роботу серця та серцево-судинної системи.
- Натрій та калій (Na+K) – нормалізують кров'яний тиск а також забезпечують саморегенерацію клітин та м'язів.
- Сухий залишок показує, скільки взагалі містить у воді мінеральних та органічних речовин, включаючи солі магнію, кальцію, натрію тощо. За допомогою сухого залишку визначають загальну мінералізацію води.
Підводячи підсумок, слід зазначити, щоб убезпечити себе від неінфекційних захворювань, які можуть виникнути із вживанням недоброякісної питної води слід перевірити якість води, яку ви споживаєте!
Забезпечення населення безпечною водою в умовах воєнного стану є першочерговим питанням, що вимагає посиленої уваги та контролю.
Тому при потребі просимо звертатися за адресою:
м. Снятин, вул. Кобринських, 20, телефон (03476) 2-50-83,
E-mail: ses_snyatin@ukr.net