Якість харчування – запорука здоров'я
Здорове харчування – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров’я, попереджає розвиток захворювань та сприяє здоровому довголіттю та омолодженню.
Основними правилами здорового харчування є дотримання певних принципів:
- Енергетичний баланс. Споживати лише ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя.
- Різноманітність. Вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м’яса, риби та молочних продуктів.
- Частота. Дотримуватись правильного режиму дня та вживати їжу у спеціально відведених для цього місцях. Споживати їжу треба повільно, витрачаючи на трапезу 20-30 хв, на перекус – не менше 10 хв.
- Водний баланс. Щоденний обіг рідини для дорослої людини становить близько 4% від загальної маси тіла, тобто 2800 – 3000 мл/день при вазі 70- 75 кг. Індивідуальні особливості, рівень фізичної активності та температура навколишнього середовища впливає на потребу в рідині. Отож, необхідно пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю. Краще вживати звичайну воду без смаку та домішок, орієнтуючись на відчуття спраги. Каву та чай краще вживати не під час їжі. Калорійні напої, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої повинні бути суттєво обмежені. Пийте не більше 200 мл (1 склянки) фруктового соку на день.
- Харчова безпека. Краще відмовитись від продуктів, які містять шкідливі складники, уникати страв з великим вмістом жиру, солі та цукру. Необхідно перевіряти якість та термін придатності продуктів, дотримуватись належних умов зберігання та приготування, мити руки перед їжею, дотримуватись чистоти.
Дотримання рекомендацій здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами є основою здорового способу життя та зменшує ризик хронічних захворювань, таких як ожиріння, серцево – судинні захворювання, діабет, гіпертонічна хвороба, онкопатології тощо.
Так, в закладах освіти спеціалістами Снятинського відділу Коломийського районного відділу проводяться лекції, бесіди щодо важливості здорового харчування, заохочення до здорового способу життя. Для інформаційної обізнаності було надано листівки, пам’ятки в яких можна прочитати корисну інформацію з цих питань.
Принципів здорового харчування дотримуватись не настільки складно, як здається спочатку. Необхідно усвідомити, що правильне харчування повинне стати частиною здорового способу життя, вашою позитивною звичкою.
Харчуйтесь правильно та будьте здорові!