Йод та його вплив на організм
Йод – це незамінний для організму людини мікроелемент. Від нього залежить робота багатьох органів, основним споживачем йоду в організмі є щитовидна залоза. Крім щитовидної залози, здатність акумулювати йод мають інші тканини (слинні та молочні залози, деякі залози шлунка, плаценти, мозку тощо).
Йод бере участь в регуляції:
- енергетичного обміну, температури тіла;
- швидкості біохімічних реакцій;
- обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
- метаболізму ряду вітамінів;
- процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.
Продукти, що містять йод, потрібно включати до свого раціону щодня, оскільки цей мінерал організмом не накопичується. У наш час, добова потреба йоду враховує вік людини i має такий вигляд:
- жінки – 150 – 300 мкг;
- чоловіки – до 300 мкг;
- діти до 6 років – 90 мкг;
- діти від 6 до 12 років – 120 мкг.
Причини нестачі йоду в організмі:
- недостатня кількість надходження мікроелемента з продуктами харчування;
- незначне споживання морепродуктів людьми;
- наявність в раціоні харчування чинників, які перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту);
- порушення обміну йоду;
- збільшення радіаційного фону;
- забруднення довкілля;
- підвищення чутливості організму до алергенів.
Симптоми дефіциту йоду в організмі:
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- занепад сил, зниження працездатності, сонливість, розвиток набряків кінцівок, тулуба, обличчя;
- підвищений рівень холестерину;
- збільшення маси тіла;
- зниження інтелектуального рівня;
- глухонімота;
- різні види паралічів;
- випадання волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри.
Йодна профілактика полягає у споживанні продуктів з підвищеним вмістом
йоду, а саме:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
- біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
- морська капуста (ламінарія);
- овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма)
- яйця;
- молоко;
- яловичина;
- волоські горіхи.
Це лише деякі приклади продуктів, багатих йодом. Однак, пам’ятайте,
що надлишок йоду теж шкідливий, так що стежте за розміром порцій.
Забезпечити добову дозу йоду допоможе звичайна йодована сіль. За смаковими якостями вона практично не відрізняється від звичайної солі, але на здоров’я більш позитивно. Використовувати йодовану сіль можна на будь – якому етапі приготування. Вона не випаровується. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Але, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. При гіперфункції щитовидної залози надлишковий вміст йоду може навіть зашкодити. У будь – якому випадку, при появі сумнівів щодо можливого захворювання, пов’язаного з щитовидною залозою, проконсультуйтеся з сімейним лікарем.
Бережіть себе та близьких.