Про загрозу пошкодження кісточкових - вишневою мухою
Вихід мух навесні починається при сумі ефективних середньодобових температур понад 10 °С у ґрунті на глибині 5 см — 230 °С та триває впродовж 20 – 28 діб. Цей період співпадає з цвітінням акації.
Моніторинговими обстеженнями плодових насаджень в базових господарствах області, відмічено виліт імаго вишневої мухи.
Пошкоджує черешню і вишню. Пошкоджені личинками плоди втрачають блиск, на них з’являються впадини, м’якуш розм’якшується і загниває. Найсильніше пошкоджуються плоди сортів черешні й вишні середніх і пізніх строків дозрівання.
Муха темнобура, майже чорна; голова і грудний щиток світлооранжеві; на спині дві поздовжні жовті смуги; очі зелені; стегна чорні, гомілки й лапки світлооранжеві; крила прозорі, з чотирма буруватими поперечними смугами; довжина самки 4 – 5,3 мм, самця — 2,9 – 4 мм.
За рік розвивається одна генерація. У частини популяції діапауза лялечок може тривати два і навіть три роки.
Вишнева муха – небезпечний шкідник. За період свого життя самиця - близько місяця - відкладає до 150 яєць на зелені, достигаючі та стиглі плоди черешні, вишні, абрикосу. Личинки, розвиваючись всередині плодів, викликають їх передчасне опадання та загнивання.
Найбільш шкідлива в суху, теплу і сонячну погоду з температурою вище 18°С. В теплу, але похмуру погоду, вони малоактивні і ховаються в укриттях, на нижній стороні листків, а за температури нижче 15°С - не спарюються і не відкладають яєць.
Для боротьби з вишневою мухою на вишні і черешні середніх і пізніх строків достигання вносять дозволені інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».
Пізньостиглі сорти через 10-12 днів слід обробити повторно. Такі заходи дозволять не допустити пошкодження плодів вишні та черешні шкідником та втрати їх товарних і смакових якостей.
Заходи захисту слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.
При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.