Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі
Цього року на 12 – 18 травня припадає Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі.
Метою Всесвітнього тижня обізнаності про вживання солі є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я. Сіль – це невід’ємна частина практично будь якої страви. Вона вкрай необхідна для життєдіяльності людини. Щодня більшість з нас використовує сіль у харчування. Проте слід робити це збалансовано – знаючи про корисні та шкідливі властивості солі.
Чим корисна сіль для організму?
Корисні властивості цього мінералу мають величезне значення для здоров’я організму людини. Натрій відповідає за генерацію електричних імпульсів у нервових клітинах, забезпечуючи нормальну роботу м’язів. Крім того, регулює водний баланс в організмі. Хлор бере участь в обмінних процесах, допомагаючи в синтезі соляної кислоти в шлунку і розщепленні жирів.
Як надмірне споживання солі впливає на здоров’я?
Сучасний раціон багатьох людей переповнений продуктами, що містять велику кількість солі. Надмірну її кількість містять усі перероблені покупні продукти – консерви, сири, м’ясні продукти (ковбаси, сосиски, буженина, шинка), соління, соуси, хліб, випічка, кукурудзяні пластівці, готові горіхові суміші. Сіль стимулює апетит і маскує смак жиру. Це призводить до того, що люди без усвідомлення перевищують безпечну добову норму споживання солі. Нагадаємо, що добова норма солі становить не більше 5 грамів. Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево – судинних захворювань та хвороб нирок.
Як зменшити споживання солі?
- читайте етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі;
- додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні їжі;
- замість солі додавайте у страви приправи та зелень;
- уникайте споживання фастфуду та консервів;
- вживайте більше овочів і фруктів;
Скорочення споживання солі може мати позитивний вплив на здоров’я, знижуючи ризики розвитку серцево – судинних захворювань, проблемам з нирками, остеопорозу тощо. Змінюючи свої харчові звички та знижуючи кількість споживання солі, ми зможемо значно поліпшити своє здоров’я і подбати про благополуччя майбутніх поколінь.
Бережіть себе та близьких.