Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі

Дата: 15.05.2025 16:11
Кількість переглядів: 23

Фото без опису

Цього року на 12 – 18 травня припадає Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі.

 Метою Всесвітнього тижня обізнаності про вживання солі є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я. Сіль – це невід’ємна частина практично будь якої страви. Вона вкрай необхідна для життєдіяльності людини. Щодня більшість з нас використовує сіль у харчування. Проте слід робити це збалансовано – знаючи про корисні та шкідливі властивості солі.

Чим корисна сіль для організму?

Корисні властивості цього мінералу мають величезне значення для здоров’я організму людини. Натрій відповідає за генерацію електричних імпульсів у нервових клітинах, забезпечуючи нормальну роботу м’язів. Крім того, регулює водний баланс в організмі. Хлор бере участь в обмінних процесах, допомагаючи в синтезі соляної кислоти в шлунку і розщепленні жирів.

 

Як надмірне споживання солі впливає на здоров’я?

Сучасний раціон багатьох людей переповнений продуктами, що містять велику кількість солі. Надмірну її кількість містять усі перероблені покупні продукти – консерви, сири, м’ясні продукти (ковбаси, сосиски, буженина, шинка), соління, соуси, хліб, випічка, кукурудзяні пластівці, готові горіхові суміші. Сіль стимулює апетит і маскує смак жиру. Це призводить до того, що люди без усвідомлення перевищують безпечну добову норму споживання солі. Нагадаємо, що добова норма солі становить не більше 5 грамів. Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево – судинних захворювань та хвороб нирок.

Як зменшити споживання солі?

  • читайте етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі;
  • додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні їжі;
  • замість солі додавайте у страви приправи та зелень;
  • уникайте споживання фастфуду та консервів;
  • вживайте більше овочів і фруктів;

Скорочення споживання солі може мати позитивний вплив на здоров’я, знижуючи ризики розвитку серцево – судинних захворювань, проблемам з нирками, остеопорозу тощо. Змінюючи свої харчові звички та знижуючи кількість споживання солі, ми зможемо значно поліпшити своє здоров’я і подбати про благополуччя майбутніх поколінь.

Бережіть себе та близьких.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень