Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Готуємо поле і озиму пшеницю до посіву

Дата: 14.08.2025 12:37
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

Сівозміна

            Оптимальні умови вирощування пшениці озимої у сівозміні забезпечуються розміщенням після кращого попередника і дотриманням оптимального періоду повернення на попереднє місце вирощування. Цінність того чи іншого попередника залежить від ряду факторів, основними з яких є водний режим ґрунту, наявність поживних речовин у ґрунті, фітосанітарний стан ґрунту, тривалість періоду від збирання попередника до сівби. У нашій  зоні порівняно високі  врожаї зерна ,доброї якості,пшениця озима забезпечує за розміщення після багаторічних трав на один укіс (в умовах достатнього зволоження — на два), однорічних трав і кукурудзи на зелений корм, гороху на зерно, ранньої картоплі і кукурудзи на силос ранніх строків збирання. Помітно знижується урожайність пшениці озимої у повторних посівах та за розміщення після ячменю.

Обробіток ґрунту

          Основними принципами підготовки ґрунту під пшеницю озиму є: максимальне збереження і накопичення продуктивної вологи у допосівний період, якісне заробляння добрив та післяжнивних решток попередників, доведення поля до посівного стану в єдиному технологічному циклі з основним обробітком незалежно від способу і глибини його проведення. Вибір способу основного обробітку під сівбу озимини залежить від ґрунтово-кліматичних умов регіону, попередників, забур’яненості, ступеня окультурення ґрунту, наявності відповідних агрегатів у господарствах, стану кожного поля.                                                                       

Обов’язковими заходами основного обробітку ґрунту є післязбиральне лущення полів на глибину від 5–6 до 8–10 см дисковими знаряддями або важкими культиваторами.                                             За розміщення озимини після гороху і всіх попередників, які відносно пізно звільняють поле, рекомендується проводити поверхневий обробіток ґрунту дисковими знаряддями або широкозахватними культиваторами.                                                                                                       

За несприятливих умов, які складаються у післязбиральний період, коли у верхньому шарі ґрунту міститься менше 10 мм продуктивної вологи, ефективнішим є безполицевий обробіток із використанням комбінованих дискових агрегатів, культиваторів-плоскорізів, щілювачів-плоскорізів, з одночасним боронуванням і ущільненням кільчасто-шпоровими котками.

 Особливості удобрення пшениці озимої                                                                                             

            Одним із найважливіших факторів підвищення урожайності та якості зерна пшениці озимої є мінеральні добрива. Величини доз мінеральних добрив під пшеницю озиму в основне удобрення визначаю­ться рівнем родючості ґрунтів, попередниками та рівнем їх удобрення, біологічними особливостями сортів, погодними умовами. Під пшеницю озиму восени під основний обробіток ґрунту необхідно застосувати всю заплановану дозу фосфорних і калійних добрив і лише частину (за необхідністю) азотних.

Протруювання озимих зернових

Перед сівбою насіннєвий матеріал обов'язково знезаражують проти грибкових та бактеріальних хвороб. Для цього використовують препарати для протруювання насіння, їх є велика кількість і дозволені вони для роздрібної торгівлі в Україні.

Застосовують різні способи протруювання - сухе, напівсухе, мокре і термічне знезараження насіння. Непротруєне насіння висіювати забороняється.

Перед сівбою насіння обробляють мікроелементами і бактеріальними препаратами, стимуляторами росту. Щоб протруєне насіння не поїдалось птахами, до нього додають репеленти-барвники, які відлякують птахів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень