A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ"

Обережно, ботулізм!

Восени кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. Однак, ці настільки улюблені «делікатеси» можуть бути причиною виникнення смертельного інфекційного захворювання – ботулізму. Найчастіше інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як гриби домашнього консервування, копчена або в’ялена риба, м’ясні та ковбасні вироби, бобові консерви. З початку року в Україні зафіксували 57 випадків ботулізму, чотири з яких – у дітей. Сталося і дві смерті від ботулізму. Здебільшого захворювання були пов’язані зі вживанням риби та продуктів з неї, придбаних на базарах, в невеликих магазинчиках. В Івано – Франківській області з початку 2023 року зареєстровано два випадки ботулізму. Хворі вживали копчену рибу та м’ясні консерви домашнього приготування. Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному безкисневому середовищі, та за неправильних умов приготування, зберігання чи транспортування. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби , рідше — овочів та грибів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно /недостатньо термічнооброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Збудник, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Здебільшого це продукти домашнього приготування. Щоб вберегтися від ботулізму: 1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це: - роздуті банки; - банки зі здутими кришками; - банки, з яких щось витікає; - не щільно закриті банки; - банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах. 2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року. 3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках. 4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. 5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином. Увага! За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря! Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!  

15:30 13.12.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень