A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городенківська міська громада
Івано-Франківська область, Коломийський район

Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ"

Профілактика гострих кишкових інфекцій

         За вікном вже остання декада травня і стовпчик термометра вдень доходить до + 25 і + 30 градусів за Цельсієм, а тому настала пора нагадати про небезпеку кишкових інфекцій.

15:04 25.05.2022

Вірусний гепатит С

      Серед багатьох захворювань,  які вражають печінку людини лікарі на особливе місце ставлять гепатит  С. Вірусний гепатит С, - це інфекційне захворювання яке викликається вірусом   гепатиту С і вражає як печінку так  і інші  внутрішні органи та тканини(щитоподібну залозу, кістковий мозок та інші). Клінічні прояви гепатиту  С схожі з іншими ураженнями печінки і проявляються в загальній слабкості, швидкій втомлюваності, втраті апетиту і ваги тіла, болі в м'язах та суглобах. В окремих випадках може розвинутись жовтяниця, - коли шкіра та слизові оболонки  приймають жовтий колір. Захворювання досить часто на початку протікає безсимтомно, але нажаль нерідко переходить у хронічну форму. Вірусний гепатит С називають «ласкавим вбивцею» через його властивість маскуватись під інші захворювання. Збудником інфекції є вірус гепатиту С. Джерелом інфекції є як хворі на гостру форму захворювання так і хворі на хронічні форми гепатиту С. Зараження можливе при переливанні інфікованої крові, при медичних маніпуляціях, при нанесенні татуювань нестерильним інструментарієм, а також при використання спільних зубних щіток, бритв, манікюрних інструментів. Також є ризик заразитися при незахищених статевих зносинах, а також існує ймовірність передачі гепатиту С від інфікованої матері до дитини під час вагітності. Період від моменту зараження до появи перших проявів хвороби або інкубаційний період при вірусному гепатиті С складає від 2 тижнів до півроку, але найбільш часто 1,5-2 місяці. Часто при гострому захворюванні у людини може не бути ніяких клінічних проявів, а про хворобу людина дізнається випадково, наприклад коли здає кров, щоб стати донором. Але 70-80% хворих мають хронічну форму гепатиту С, яка крім підвищеної втомлюваності та зниження інтелектуальної працездатності більше ні чим не проявляється. При цьому слід зазначити, що гепатит С є одним з основних чинників розвитку цирозу та раку печінки, які приводять до передчасної смерті пацієнта.

09:04 20.05.2022

Профілактика вірусного гепатиту А

     З наближенням літньої пори настав час нагадати про таке інфекційне захворювання як вірусний гепатит А.Актуальне це питання також і тому, що 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з  гепатитом. Хоча останні роки захворюваність на вірусні гепатити щорічно знижується, однак це захворювання залишається актуальним враховуючи значні міграційні процеси в суспільстві через військові дії.

14:50 13.05.2022

Кринична вода

    Переважна більшість населення нашого регіону користується питною водою з криниць. Проте кринична вода, не завжди може бути кришталево чистою. З різних причин у водойму проникає забруднення, відтак вода набуває неприємного запаху, змінюється її колір і смак. Недоброякісна питна вода може стати чинником поширення гострих кишкових інфекцій.

15:47 28.04.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень